четверг, 7 сентября 2023 г.

Перший урок "Ти як ?"

     В Україні немає людей, яких тим чи іншим чином не торкнулася б війна. За даними опитування U-Report про психічне здоров’я молоді 14-34 років, проведеного в лютому 2023 року, 55% з них відчували тривожність, а 24,8% – пригніченість. 55,6% шукали інформацію та намагалися дізнатися, як саме можна покращити своє ментальне здоров’я. 73% молоді зазначили, що потребують більше емоційної чи психологічної підтримки.

    Дорослі можуть допомогти дітям-підліткам почуватися спокійніше й впевненіші та мати більше сил на навчання та спілкування з однолітками. Ось декілька простих порад: Існує набір технік та навичок, які допоможуть підліткам повернути стійкість та впоратись зі страхом, панічною атакою, розрізнити та вивільнити агресію в безпечний спосіб, знайти самопідтримку коли сумно, а також допоможуть розслабитися, щоб налаштуватись на відпочинок та сон.

    Саме для того, щоб поділитися з дітьми такими навичками й техніками, ми і підготували цей урок.

    Відновіть почуття безпеки в той спосіб і тією мірою, які є можливими на цю мить.

   Заохочуйте підлітків до фізичної активності: фізкультура, танці, регулярні прогулянки на свіжому повітрі тощо.

    Відновіть режим дня, наскільки це можливо (навчання в школі, виконання певних завдань; рухова активність; вчасний сон тощо).

    Вислуховуйте дитину, коли вона хоче поговорити, будьте уважними до її запитань і давати чесні відповіді.

    Дозвольте дитині висловлювати емоції та почуття. Не можна говорити «не згадуй цього» або «забудь про це» — навпаки, важливо дати змогу максимально висловитися та проявити емоції.

    Пояснюйте дитині, що відбувається, давайте правдиву інформацію. Дітям важливо розуміти ситуацію в цілому та причини того, що сталося. Це працює на зцілення. Дорослим важливо дізнатися, що саме дитина зрозуміла з ситуації, який висновок зробила.

    Заохочуйте дитину до спілкування з однолітками, діяльності у громаді, доступної для її віку тощо.

    У разі прояву агресії важливо формувати здорові поведінкові рамки: попри те що дитині може бути важко справлятися з емоціями, вона повинна розуміти, що кривдити інших лтиюдей або тварин неприпустимо.

    За потреби допоможіть звернутися по фахову психологічну/психотерапевтичну допомогу чи супровід: фахівці підкажуть дитині та батькам, як справлятися з емоціями, як навчитися релаксації, як контролювати важкі спогади тощо.

     Існує набір технік та навичок, які допоможуть підліткам повернути стійкість та впоратись зі страхом, панічною атакою, розрізнити та вивільнити агресію в безпечний спосіб, знайти самопідтримку коли сумно, а також допоможуть розслабитися, щоб налаштуватись на відпочинок.

 



Комментариев нет:

Отправить комментарий