четверг, 8 ноября 2018 г.

Свято українського гарбуза

    Цього року ми вирішили започаткувати проведення "Свята українського гарбуза", аби привітати прекрасну пору року-осінь та розповісти про цілющі властивості цього дивовижного овоча.Незважаючи на те, що гарбуз прийшов до нас здалеку, він став суто українським улюбленцем.




   Учителі школи натхненно готувалися до "Свята гарбуза": готували страви, напої, придумували розваги, оформлювали святкові столи, основним предметом декору  теж став  гарбуз. Добирали  костюми, аби дітям було цікаво брати участь у конкурсах. Отже, розповімо про наше свято більше.



       Учні кожного класу отримали маршрутні листи, за якими повинні були рухатись від станції до станції, знайомлячись з особливостями використання гарбуза, виконуючи певні завдання. На першій станції вправні господині ділились  смачними рецептами  гарбузових страв.  Його цінують не тільки за смакові якості, але і за користь, адже  овоч це дієтичний, з великим вмістом клітковини і каротину.


    А потім діти продегустували рулети з гарбузово-яблучною начинкою. Випічка була дуже запашною, пухкою та ніжною. І це не дивно, бо  готували рулети рано- вранці, перед сходом сонця,  руки справжніх майстринь: Сізової О., Каленюк С., Пиріг Н., Бліняєвої Ю., Маринеч Л.
       На другій станції дітей зустріла тендітна, симпатична, вдягнена в український етнічний костюм дівчина. Це була дальницька "мольфарка" Каліщук Ольга Олександрівна, яка поворожила діткам на гарбузиках-віщуваннях. Хтось дізнався про щасливе майбутнє, хтось про успіхи в навчанні. Я теж зраділа, коли мольфарка напророчила мені дощ як символ успіху, який   чекає на мене в найближчому майбутньому.



         Наступною станцією став справжній косметичний салон, у якому на  дітей чекала Бліняєва Н.Г. , вчитель хімії, яка запропонувала  приготувати "Омолоджуючу маску  для доньки короля", "Маску для чутливої шкіри", "Регенеруючу гарбузову маску" та "Гарбузовий скраб". Мабуть, кожному захочеться дізнатися рецепт хоча б одного з  цих  косметичних засобів. Наприклад, "Маски омолоджуючої".Візьміть гарбузове пюре, яєчний жовток, сметану та мед, все перемішайте і нанесіть на своє личко. Зміни відчуєте одразу.



         У "Гарбузовій художній майстерні" Гаврилюк Л.О. та Марченко Т.З.  дають дітям  пензлі та фарби й пропонують розмалювати гарбузи, великі та маленькі, круглі та видовжені. Ось де розгулялась фантазія наших учнів! Один за одним з'являються гарбузи з державною символікою, українськими орнаментами. Але найбільше було гарбузів, виконаних у стилі абстракціонізму.



      А чи змогли б ви за п'ять хвилин виготовити  сувенір з гарбузового насіння? У майстерні Бліняєвої Ю.І. з цим завданням впоралися швидко: діти створювали квітку-бажання. Лише декілька хвилин - і креативний сувенір- подарунок тішить ваше око. А головне, що для його виготовлення використано екологічно чисті матеріали.
  


     Кушнір Г. А. пригощала всіх молодильним напоєм. Біля її столу створювалася черга, адже всім хотілося спробувати  справжнього українського крюшону! За словами господині, напій треба зберігати у гарбузовому  горщику, який попередньо необхідно зробити. Саме такий спосіб зберігання робить його особливо насиченим вітамінами та неймовірно корисним.



    У майстерні  "Створи букет", до якої запрошували  Каленюк С.І. та Скліфасовська М., діти робили справжні квіткові шедеври. Розкішні осінні квіти у яскраво-помаранчевих гарбузових вазах виглядали неперевершено!



  На наступних двох станціях усі активно розважались. "Гарбузове силове шоу" та "Гарбузові перегони", які організували Надвоцька М.В. та Коломійчук А.Ю., перевірили дітей на спритність, ловкість, силу та міцність.







    Для того, щоб свято назавжди залишилося у спогадах дітей, було вирішено створити гарбузову фотозону. Фото повинні були  відповідати усім законам композиції: розміститися  у площині фотозони і зробити правильний, гармонійний знімок.





   В якості заохочення за участь в аукціонах, змаганнях діти отримували тренажери для вентиляції легень, свіжі овочі, які гарно поєднуються з гарбузом у різноманітних стравах: моркву, яблука, айву. 





  Час пролетів непомітно. Додому, як це часто буває після уроків, ніхто не хотів йти. Як на замовлення світило яскраве сонечко. Чергове осіннє тепло дало можливість якомога більше побути на свіжому повітрі, що, на жаль, не так часто вдається  робити нашим дітям. І хочеться лише побажати всім: нехай гарбузи, як у казці "Попелюшка",  перетворяться для кожного у прекрасні карети, які помчать  дорогою  щастя, достатку, удачі, миру, злагоди й здоров'я.




Директор школи Цісар Н.В.

        


5 комментариев:

  1. Дякуємо. Мене вразила креативність педагогів. Вони зачарувала дітей біля своїх крамниць.

    ОтветитьУдалить
  2. Меню на тиждень для моєї родини,яке я склала після "гарбузового понеділка":гарбуз печений, гарбузова каша, кекс з манкою та гарбузом.А я особисто просто смакую сирими шматочками гарбуза!

    ОтветитьУдалить
  3. Це круто!!! Зараз виставимо у блог результат гарбузового понеділка.

    ОтветитьУдалить