суббота, 3 ноября 2018 г.

"Осінній зорепад"

  Мабуть, кожна людина, повертаючись спогадами у своє шкільне життя, згадує моменти, коли усім класом дружно займалися суспільно-корисною справою. Приємно, що 2 листопада 2018 року залишиться назавжди у пам'яті учнів 4-11 класів нашої школи. 



   Чому саме цей день? Тому що таку нудну й безкінечну справу, як збирання осіннього листя, їм вдалось перетворити у свято, яке назвали "Осіннім зорепадом".
  Розпочалося все з легкої пробіжки газонами, щільно вкритими "золотою" ковдрою. Потім почались  справжні листяні купання.






  Добре розігрівшись, діти взялись за  роботу. Але не все так просто! Вони отримали ще й  завдання: наповнити  причепи  і визначити об'єм зібраного листя.




    Дивує, що діти здогадалися: перед  визначенням об'єму необхідно спресувати листя. Адже об'єм порожнистих тіл визначити не можна.  І ось хлопці дружно вже топчуть його на причепі. Емоції зашкалюють!




   Разом з учнями працювали вчителі, обслуговуючий персонал. 


Приємно було спостерігати за дітьми, які на прохання дорослих з радістю виконували усі доручення. "Хлопці, виносьте листя!Допоможіть винести гілки! Дівчатка, можете забирати клунок!"- чулося навкруги.  На допомогу один одному приходили всі. 



   Та ось на подвір'ї школи з'явилися чоловіки з пилками. Було вирішено оновити кущі, які за довгі роки свого життя втратили привабливий вигляд. Вправно спрацював чоловічий колектив: швидко садочок отримав новий  "дизайн".



   Та  особисто мене вразило те, що за одну годину було виконано величезний об'єм робіт. Діти виглядали мурахами, що тягнуть у домівку будівельний матеріал. Гілку за гілкою вони виносили те, що обрізалось, а хлопці 10 класу ще й встигали вправно допомагати дорослим у підрізанні гілляк.



   "Гуртом добре й батька бити",-приказка, у мудрості якої ми переконалися в цей день. Результат роботи: шість повних причепів "осіннього золота", яке відвезуть на смітник, адже спалювати на ділянці листя, як відомо, не можна. Але можна  завдяки переробці перетворити на джерело енергії і тим самим зберегти запаси газу, зменшити негативний вплив на природу. Якщо із спресованого листя виготовити поліно вагою 1,2 кг, воно може дати 27 840 кДж/кг енергії (в одне поліно запаковується листя, що поміщається в  120-тилітровий мішок).
  Можливо, саме у нашій школі підростають раціоналізатори-винахідники та інвестори, які вкладуть гроші у таке виробництво і запустять цей вкрай необхідний технологічний процес: перетворення "золотих зірок" у справжнє блакитне паливо.
З подякою та повагою, 
директор школи Цісар Н.В.

3 комментария:

  1. Чудовий зорепад! Наче сама побувала у дитинстві...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так, атмосфера була теплою. Всі дуже зморилися.
      А як ви думаєте, куди пішли після прибирання діти? Грати у футбол. Вони могли б ще дві такі ділянки прибрати. Молодість- це сила!!!

      Удалить