пятница, 2 ноября 2018 г.

Природа і наше ставлення до неї

   Виїзд учнів школи на узбережжя Чорного моря перетворився на справжній екстрим, адже швидке руйнування берега стає все помітнішим. Узбережжя вже можна назвати місцем для створення фільмів жахів.











      Ми спробували розібратися у причинах такого швидкого процесу. І ось що з'ясували. По-перше, у районі  Санжійки в морі зустрічаються дві підводні течії: з протоки Босфор та Керченської протоки. Така зустріч є небезпечною, адже спричинює  підмивання грунту. Проте масштаби руйнування змушують шукати й інші причини. Запитуємо у географа Дальницької школи, Зубенко Н.Д., що ще могло цьому сприяти.



  "Я вражена. Такі руйнування - це  аномалія. Розумію, що причина набагато глобальніша й полягає не тільки в геологічній ерозії. Безвідповідальна діяльність людини - ось що призвело до руйнування на фоні прискореної ерозії. Адже берег постійно забудовується, а про наслідки мало хто замислюється,"-розповіла нам Наталія Дмитрівна. "Геологічна ерозія-це природний процес, який зумовлюють опади, вітер, крутизна схилу, температурні коливання, фізичні властивості порід, землетруси. Але для нашої місцевості ці фактори не повинні призводити до таких катастрофічних  наслідків". 
   Діти уважно слухали розповідь вчителя. Одна дівчинка так пройнялася почутим, що захотіла розібратися у цій проблемі для запобігання біди у майбутньому. Тому вона вирішила провести дослідження та взяти участь у роботі МАН. До глибини душі схвилювали слова Бліняєвої Н.Г., яка між іншим промовила: "Це земля тікає від людей, які постійно намагаються захопити її".
  Йдемо далі берегом. І що ми бачимо?! Гори пластикових пляшок, поліетиленових пакетів змушують зупинитися. У голові не вкладається: як можна на фоні неперевершеного краєвиду Чорного моря розвести такі огидні смітники!




  Починаємо генеральне прибирання! Діти швидко наповнювали мішки сміттям. Найзавзятіше, мабуть, працювали учні 7-Б класу на чолі з класним керівником   Каліщук О.О., адже більшість із них проживають саме в Санжійці і болить їм найбільше те, що відбувається.





         Дякуємо Зубенко Н.Д., Бліняєвій Н.Г., Каліщук О.О., учням 7-х, 8-х та 10-го класів, які не байдужі до проблем екології Чорного моря та із завзяттям долучилися до їхнього вирішення .

Комментариев нет:

Отправить комментарий