понедельник, 19 ноября 2018 г.

Ґудзик - зовсім не дрібниця!

(Естетичне виховання)
   А чи знаєте ви, що таке філобутоністика? Можливо, ні , бо це назва одного з найрідкісніших видів колекціонування - збирання  ґудзиків. Виявляється, маленький ґудзик може багато про себе "розповісти": про свого господаря, про часи, у які  жив власник  ґудзика.



   А ще цікаво, що 16 листопада відзначають Всесвітній день ґудзика. Цей день заснований американською організацією National Button Society ще у 1938 році. 
  

     Найдавніші ґудзики або предмети схожі на сучасні ґудзики використовувалися далеко не для того,  для чого ми використовуємо їх зараз. Це були виключно  прикраси. Ґудзик  був своєрідним предметом розкоші.
     А чи знаєте ви, що слово «ґудзик» за походженням пов'язане з праслав'янським guzъ («вузол», «шишка»., «гудзь»). І справді, ще 150 років тому ґудзики були об'ємними і важкими,  нагадували ялинову шишку.  Ґудзики вважали великою цінністю і передавали у спадок.
      Як ви думаєте, чому ґудзики на чоловічих сорочках пришиті справа, а на жіночих – зліва? Так ось, відмінність між цими сорочками з'явилася ще у XIII ст., коли винайшли самі ґудзики. Багаті жінки мали прислугу – дівчат, які кожен день їх одягали. Щоб служниці було зручніше обходити господиню , ґудзики і пришивали на ліву сторону.
     На сьогоднішній день всі види ґудзиків популярні. Це і ґудзик-цурочка, ґудзик з 2-4 наскрізними отворами, джинсовий ґудзик, в’язаний ґудзик, запонка, кнопка тощо.

     Щоб ознайомити школярів з історією виникнення ґудзика, у школі була випущена стіннівка «Цей дивний ґудзик». Як правило, про ґудзик ми згадуємо лише тоді, коли він губиться або висить на тоненькій ниточці і ось-ось має відірватися. А вчитель трудового навчання Бліняєва Ю.І. представила виставку дитячого одягу, оздобленого різними видами  ґудзиків. Також до майстер-класу долучилася наш завгосп Каленюк С.І., яка виготовила панно «ЧАРІВНИЙ ПТАХ». Придивіться , можливо,  ви впізнаєте  і свій ґудзик.




Комментариев нет:

Отправить комментарий