понедельник, 12 августа 2024 г.

День молоді України

 

Що це за день?

Молодість — це особлива пора, коли людина відчуває в собі невичерпну силу й енергію. Лише в молоді роки для нас немає нічого неможливого, а кожен новий день приносить надію, розвиток, сміливі мрії та радість життя. Від того, якою є молодь, залежить майбутнє кожної держави — недарма в будь-якому суспільстві молодим відведено роль ентузіастів, ідеалістів та реформаторів, тобто, по суті, прогресивної рушійної сили.  Міжнародний день молоді ( International Youth Day) було затверджено ще на початку зими 1999 року Генеральною Асамблеєю ООН за ініціативи Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді (проведена у Лісабоні у 1998 році). Вперше його святкування відбулося у 2000 році. 

Як виникла ідея святкування Дня молоді України?

Психологи й соціологи почали виділяти молодь як вікову групу з певними потребами та проблемами лише на початку XX століття. Натомість політики завжди розуміли, що жодна революція не може перемогти без ефективної організації та мобілізації молодого покоління. Тому, починаючи з 1917 року, більшовики, які прийшли до влади в Російській імперії, почали активно залучати молоду енергію до суспільних процесів.

При цьому нова влада одразу почала з молодіжних об’єднань — вже у 1918-му було засновано Російський комуністичний союз молоді, тобто комсомольську організацію. На неї покладалися ідеологічні завдання та підготовка молодих людей до служби у війську, адже на території колишньої Російської імперії саме розгорілася громадянська війна.

В той період саме молодь показувала найвищу здатність до самопожертви в ім’я своїх ідеалів. Звісно, в кожної нації є свої молоді герої, зокрема, для України яскравим прикладом таких є кількасот студентів, які ціною власного життя призупинили наступ армії більшовиків на Київ у бою під Крутами. 

Чому ми любимо цей день? 

Це позитивне свято сприяє дружньому спілкуванню, цікавому відпочинку на свіжому повітрі та новим знайомствам. Також до  Дня молоді на державному та місцевому рівнях часто присвячують відкриття нових молодіжних центрів та презентації програм, спрямованих на покращення соціального становища молоді. Ці події активно висвітлюються в засобах масової інформації. 

Проте  День молоді є приводом і для обговорення численних проблем, з якими доводиться стикатися українській молоді. Чи не найболючішою з них є еміграція молодого покоління українців за кордон — спершу на роботу, а згодом і на постійне проживання. Також не секрет, що рівень української освіти загалом відстає від рівня освіти в розвинених країнах, тому дедалі більше українських студентів розпочинають своє навчання саме в закордонних університетах.

Проблемою в Україні є й придбання житла, особливо важливого для молодих сімей. Через високу вартість банківських кредитів молодь змушена десятиліттями накопичувати кошти на власний будинок чи квартиру і далеко не завжди такі старання закінчуються успішно. Своєю чергою, постійні матеріальні труднощі не сприяють підвищенню рівня патріотизму серед нашого молодого покоління.

В результаті Україна невпинно втрачаючи  енергію й завзяття юних, зрештою втрачає важливий інтелектуальний та робітничий потенціал. Тому  День молоді важливий як нагадування державній владі про необхідність більшого сприяння молодому поколінню країни, а також початку дієвих кроків для досягнення цієї мети.








Комментариев нет:

Отправить комментарий