среда, 19 мая 2021 г.

До Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

 Каліщук О. О. під час уроків історії в 10  та 8-их класах  разом з дітьми обговорила одне з найтрагічніших питань нашої історії  -депортацію кримських татар та інших народів Криму. 



Переглянули  відео- й фотоматеріали, провели диспут . Усі зійшлися на думці :  трагедія, що сталася, є не  лише трагедією для кримських татар, а й для всієї України. Пропонуємо нашим постійним читачам прочитати інформацію, що знаходиться нижче. Адже нація стає сильнішою, якщо вона знає свою історію й не допускає історичних помилок. 


12 травня 1944 р. завершилася Кримська наступальна операція. Місцеве населення радо вітало Червону Армію. Здавалося б, починається нове вільне життя. Проте біда не забарилася. Ще 11 травня 1944 р. Державний комітет оборони СРСР у таємній постанові звинуватив увесь кримськотатарський народ у співпраці з окупантами й масовому дизертирстві та прийняв рішення виселити його з історичної батьківщини. 18 травня 1944 р. на світанку війська НКВС розпочали спецоперацію з виселення кримських татар  за межі півострова. Людей поміщали в товарні вагони  і вивозили передовсім у Середню Азію й Казахстан. В ешелонах їхали по кілька тижнів. Жертвами цієї насильницької акції стали понад 200 тис. кримських татар та понад 40 тис. греків, болгар, вірменів, турків, іранців.                                                                        Примусове виселення було злочином керівництва Радянського Союзу, вчиненим проти людяності. Згідно з постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 р., депортація кримських татар 1944 р. визнана геноцидом, а 18 травня відзначено як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Це трагедія не лише Криму, а й усієї України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий