вторник, 4 апреля 2023 г.

Геній і пророк

 Традиційно вивчення творчості Т.Шевченка в 9 класі припадає на березневі дні, коли ми вшановуємо його пам' ять у день народження, 9 березня, і в день смерті, 10 березня.



Дев'ятикласники вивчають найвідоміші, найглибші за змістом та ідейним спрямуванням поеми письменника: "Сон", "Кавказ", " І мертвим, і живим, і ненарожденим..". Аналізуючи ці твори, розумієш, наскільки вислів "Шевченко- пророк" є правдивим та актуальним. У час страшної війни ми набагато глибше, по-новому починаємо розуміти і сприймати відомі афоризми нашого Тараса, що зараз справді видаються пророчими. Та й не тільки зараз, а з часів новітньої нашої історії та боротьби за незалежність.Ці роздуми надихнули дев'ятикласників та дев'ятикласниць створити банери, білборди із цитатами Кобзаря на підтримку українських міст, що сміливо протистоять російській агресії. Правила академічної доброчесності вимагають зазначити, що ідея не нова, взята з просторів інтернету. Але суть завдання полягала в тому, наскільки вдало діти доберуть ту чи іншу цитату для відображення "душі" українських міст, кожне з яких веде свою, власну боротьбу у цій війні: нескорений Маріуполь, величний і вічний Київ, свободолюбивий і незламний Херсон, безкомпромісна Одеса... Ось що в нас вийшло.

PS. Душу переповнює радість, що креативні ідеї народжуються у серці Гаврилюк Л.О., яка віддається своїй роботі й виховує справжніх знавців української мови та літератури.

Комментариев нет:

Отправить комментарий