понедельник, 20 мая 2024 г.

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу


На думку Каліщук О.О., День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – це не лише день скорботи, але й день пам’яті про мужність та стійкість цього народу.
Під час навчальних занять вчителька нагадувала дітям про особливу дату,
18 травня, - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 80 років тому почалася трагічна сторінка в історії кримських татар, коли радянський режим жорстоко депортував їх з рідної землі. Вранці 18 травня 1944 року тисячі озброєних солдатів та співробітників НКВС оточили кримськотатарські села та міста. За лічені хвилини людей вигнали з їхніх домівок, дозволивши їм взяти з собою лише мінімум речей. Більшість депортованих - жінки, діти та люди похилого віку, адже чоловіки на той час воювали на фронтах Другої світової війни. Ешелони з кримськими татарами відправлялися в далеку і невідому їм Узбецьку РСР та інші райони Східної Росії. Депортація супроводжувалася нелюдськими умовами, тисячі людей загинули в дорозі від голоду, хвороб та виснаження.
На засланні кримські татари протягом багатьох років зазнавали жорстоких умов життя, дискримінації та утисків. Їм було заборонено повертатися до Криму, а їхні будинки та майно були конфісковані.
Лише у 1989 році, після десятиліть боротьби, кримські татари отримали право на повернення до Криму. Проте й досі вони стикаються з численними проблемами, пов'язаними з відновленням їхніх прав та інтеграцією в українське суспільство.


Комментариев нет:

Отправить комментарий