пятница, 24 января 2020 г.

Маруся Чурай-велика українка

   24 січня , напередодні 395- ї річниці від дня народження Марусі Чурай, Мальвіна Володимирівна провела незвичайний урок української літератури,під час якого діти дізналися про життєвий і творчий шлях української піснярки. 

Багато пісень співає Україна, навіть не знаючи, що їхній автор - талановита та щедра на пісню Маруся Чурай. Відома українська поетеса Ліна Костенко в історичному романі "Маруся Чурай" передала художню версію історії піснярки. За мотивами легенди відома українська письменниця Ольга Кобилянська написала повість " У неділю рано зілля копала". 

Діти дізналися про те, що Маруся була справжньою красунею, а крім цього, мала добре серце і прекрасний голос. Пісню " Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці" діти заспівали всі разом. Співали не лише учні, а й вчителі виконали пісню "В кінці греблі шумлять верби". Великою популярністю користувався ансамбль "Чураївна" , в якому співала народна артистка України, лауреат державної премії ім.Тараса Шевченка Раїса Кириченко, бо була вона теж з Полтави. Її драматичне життя відбите в музиці Миколи Лисенка, в драмах Михайла Старицького та у творчості сучасних митців. Трагічно закінчився життєвий шлях талановитої співачки. За скоєний злочин дівчину посадили до в'язниці та засудили до страти через відсічення голови. 

Але в її долю втрутилося Божественне Провидіння. Іван Іскра привіз грамоту, яка означала, що смертний вирок скасовано. З народних оповідань дізнаємося, що дівчина кинулася у Ворсклу, але і тут на допомогу приходить Іван Іскра. Після смерті матері Маруся їде на прощу до Києва. А повернувшись, через деякий час помирає. У 1987 році в Полтаві облаштувати "Співоче поле" , яке назвали " Маруся Чурай". Також у Полтаві встановлено пам'ятник Марусі Чурай. Але найкращою пам'яткою є її пісні , що лунають над Україною. Наприкінці уроку діти розгадали кросворд " Пісенними стежками Чураївни".


Дякуємо Мальвіні Володимирівні за чудову нагоду згадати про легендарну дочку українського народу, видатну поетесу, співачку і складачку пісень Марію Гордіївну Чурай. Бібліотекар нашої школи теж не залишилася осторонь. У фоє школи милує око стіннівка, що розповідає про видатну піснярку.

Більше фото за посиланням

Комментариев нет:

Отправить комментарий