среда, 24 мая 2017 г.

ІІІ Міжнародний конгрес

    З 18 по 21 травня 2017 року в Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К.Д.Ушинського відбувся  ІІІ Міжнародний конгрес «Глобальні виклики педагогічної освіти в університетському просторі», в якому взяли участь більше двохсот педагогічних фахівців. Метою конгресу було об’єднання зусиль педагогічних колективів до сприйняття реформи освіти, усвідомлення концепції «Національна освіта», обмін досвідом роботи та виявлення найбільш успішних на ринку праці фахівців, які вміють навчатися впродовж життя, критично мислити та будувати нову українську школу.
     Робота була організована за секціями. Так, однією з найцікавіших була робота секції "Методична компетентність учителя математики як умова реалізації концепції "Нової української школи" у галузі математичної освіти учнів".
    З вітальним словом виступила декан фізико-математичного факультету Південноукраїнського національного університету ім.К.Д.Ушинського  Ордановська О.І., яка побажали плідної роботи й запросила вчителів направляти своїх учнів до вступу в університет на фізико-математичний факультет. 
 Слід зауважити, що в аудиторії були присутні освітяни з різних куточків України. Було цікаво слухати Павлову Т.П., вчителя Малодолинської ЗОШ І-ІІІ ст. м.Чорноморськ , яка поділилася своїми думками щодо необхідності формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття гідності, любові до рідного краю. Під час уроків математики вчитель   використовує авторські  задачі практичного змісту, розв'язавши які, учні задумуються над проблемами екології, вони починають розуміти необхідність дбайливого ставлення до природних ресурсів рідного краю, звертають увагу на існуючі екологічні проблеми  Одещини. 
    Після обговорення виступу всі дійшли висновку, що школа може об'єднати український народ, виховати в учнів почуття любові до рідного краю, відповідальності за долю України. 
   Чуприна О.С., вчитель математики м.Чорноморськ, розповіла про новий напрямок у освіті--мобільне навчання. Вона поділилась своїм досвідом щодо використання смартфонів, телефонів, планшетів у "мирних" цілях- для поліпшення знань учнів з математики. Йшлося про використання мобільного додатку Kahoot, за допомогою якого вчитель може створити онлайн- вікторину, тест, провести опитування. Всі погодилися, що мобільні пристрої містять великий потенціал до застосування їх у навчальному процесі. 
  Цікавим для присутніх став досвід роботи вчителів Овідіопольського району щодо корекції знань та вмінь учнів  з математики. 
Чому математика вважається найскладнішим шкільним предметом? Чому у дітей відсутнє прагнення до її вивчення?Як зацікавити школярів математикою? Як зробити так, щоб їм хотілося йти, поспішати на урок математики? 
    Для вирішення цієї проблеми було проведено анкетування серед учнів Овідіопольського району на тему: «Що заважає тобі вчити математику?». У дослідженні взяли участь 600 учнів. Результати були невтішними: 42% учнів взагалі не розуміють самого предмету «математика», 12% не розуміють пояснення вчителя, 31% зазнають перенавантаження, 10% не бачать потреби у  вивченні цього предмета. У чому ж проблема? Вчителі не можуть навчити краще? Погані учні? Важка програма? 
Успіх учня в процесі навчання залежить, в першу чергу, від того, наскільки вчителеві вдалося зацікавити його своїм предметом. Але інтерес не може виникнути сам по собі, вчителю потрібно зуміти викликати цей інтерес.
Гості дізналися про щорічні педагогічні конкурси, які проводяться серед вчителів математики Овідіопольського району з метою  узагальнення досвіду з різних проблем: "Усний рахунок-як необхідна складова гармонійного розвитку особистості", "Виховання патріотизму під час уроків математкии" тощо.
Зацікавив аудіторію і досвід учителів Великодолинського НВК-ліцею щодо проведення дослідження діяльності півкуль мозку людини. Огляд результатів цих досліджень дозволяє зробити висновок про наявність двох різних типів мислення, двох різних стратегій півкуль.
Опрацювавши результати дослідження, творча група розробила методичні рекомендації щодо структури й методики проведення сучасного уроку математики з урахуванням асиметрії мозкових півкуль дітей.  Наприклад, на уроках математики хлопцям слід давати завдання на увагу, кругові приклади, роботу з перфокартами, різноманітні дидактичні ігри, що активізують пізнавальну діяльність учнів. Дуже ефективні бліц-опитування, коли в швидкому темпі читаються питання на різні теми, при цьому від учнів вимагається вміння зосередитися, зорієнтуватися, розвиваються мислення, інтелект, закріплюються математичні знання, а учні ще й отримують інформацію, що не має безпосереднього відношення до програмового матеріалу. Це можуть бути питання такого типу: визначити одиницю маси дорогоцінного каміння, середню швидкість велосипедиста, об'єм 1 кг води, чому дорівнює 1 пуд і т. д. 
Проблема неуспішності турбує всіх: і дорослих, і дітей. Очевидно, що на світі немає жодної психічно здорової дитини, яка хотіла би погано вчитися. Коли ж мрії про успішні шкільні роки перекреслюються першими отриманими "двійками", у дитини спочатку зникає бажання вчитися, а потім вона просто прогулює уроки або стає "важким" учнем, що найчастіше призводить до нових негативних проявів і в поведінці. Тому завдання вчителя зробити так, щоб учні з низьким рівнем знань з математики відчули свою перевагу.
У вчителів математики Дальницької ЗОШ Овідіопольського району теж є цікавий досвід боротьби з неуспішністю. Так вже стало традицією проведення районної гри «Хрестики-нулики в кубі». Ця гра наскільки проста, настільки й захоплююча. Вона спрямована на розвиток мислення, адже суть її полягає в пошуку вірного рішення. Результат гри залежить від одного ходу. Граючи в хрестики-нулики, учні за допомогою аналізу складають лінію поведінки на полі, придумують свій безпрограшний варіант. Гра розвиває увагу, логічне мислення, адже грати в хрестики-нулики необхідно дуже уважно і обов'язково вигадувати наступний хід заздалегідь. Потрібно не тільки правильно думати, але ще й швидко міркувати.
Цікавим є той факт, що перемагають у грі не «математичні вундеркінди». У дітей зі слабкими математичними здібностями збільшується зацікавленість до вивчення математики, діти починають краще розуміти геометричний матеріал.
Під час обговоорення виступу всі погодилися з тим, що до високої ефективності освітнього процесу ведуть багато шляхів. Конкретні умови роботи, досвід, особисті якості вчителя підказують йому різноманітні засоби практичного вирішення проблеми, підвищення ефективності навчання. Арсенал використовуваних засобів, методів і прийомів відкриває широкі можливості для подальшої педагогічної діяльності. Адже праця вчителя – справа творча.
Звучали не лише слова подяки про організацію на високому рівні заходу, а й побажання продовжити в інших форумах зустрічі для вирішення нагальних питань освіти.
Завідувач кафедри методики математики Південноукраїнського національного університету ім.К.Д.Ушинського Іванова С.В. своїм виступом   акцентувала увагу про необхідність зміни української школи, поділилися думками про навчання та виховання учнів, наближенням української освіти до загальноєвропейського простору.      
     Я пишаюся тим, що побувала серед прекрасного сузір’я гостей. Скільки нового, інноваційного змогла я почути! Це був справжній феєрверк виступів талановитих учителів. У роботі кожного є своя родзинка - своєрідна скарбничка інноваційних ідей.
        Усі присутні отримали  сертифікат про участь у фестивалі.
      Всі були дуже задоволені почутим і побаченим, про що свідчать їхні схвальні  відгуки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий