четверг, 13 сентября 2018 г.

Патріотичне виховання в Дальницькій школі

Основні тенденції розвитку музею "Нас вибрав час...".

   Музей бойової слави «Нас вибрав час…» при Дальницькій загальноосвітній школі було створено і відкрито в 2014 році з ініціативи активного громадського діяча Новосьолова Василя Яковича та завдяки підтримці голови Дальницької сільської ради Крутюка Сергія Івановича. Робота музею є частиною національно-патріотичного виховання учнів. Крім того, уміння, що здобуваються завдяки організаційно-екскурсійній, пошуковій діяльності, допомагають учням оволодівати навичками спілкування з ровесниками та старшими людьми, елементарними правилами культури поведінки, навчають зберігати оригінали документів, що є частиною пам’яті кожної людини.


         У музеї сформовано актив,  групи екскурсоводів. Учні ознайомлені зі структурою та  принципами роботи музею, з системою обліку та зберігання експонатів.

 Діяльність музею відбувається за такими напрямками: організаційна робота, фондова та експозиційна робота, шефська робота, культмасова робота, туристсько-краєзнавча робота. Найактивнішою є діяльність з екскурсійної та культмасової роботи. Так, учні-екскурсоводи  проводять оглядові та тематичні екскурсії для вихованців нашої школи, вчителів, які відвідували  районні семінари, що проводяться на базі Дальницької загальноосвітньої школи. Шкільний музей відвідали бійці батальйону «Шторм», який сформовано в Одесі. 


Під час цієї зустрічі воїни розповідали про події у зоні АТО, учні переглянули відеопрезентацію про діяльність батальйону. Проводяться  зустрічі з воїнами-афганцями,  святкові концерти до річниці виведення радянських військ з Афганістану. Під час літньої практики - екскурсії для учнів інших шкіл району. Учні, що входять до складу активу музею, беруть участь у літературних конкурсах : конкурс есе «Я – європеєць!»(Гаврилюк Д., учень 11-Б класу, І місце в обласному етапі);конкурс, присвячений перемозі у Другій світовій війні (учні 10-11 класів писали листи одноліткам часів Другої світової війни). Результати роботи музею  висвітлюються у  місцевій газеті «Дальницький маяк».

       У музеї є альбом для відгуків, які можуть залишати відвідувачі музею, оформлено куточок бойової слави «Герої сучасної України», присвячений пам’яті земляків, які загинули в зоні АТО.

 
      Найцікавішим досвідом роботи музею була участь у 2014-2015 н.р. у районному конкурсі-захисті робіт МАН з презентацією туристичного маршруту з напрямку «Зелений туризм» «Санжійка- яскрава точка на карті Овідіопольщини». Результат – ІІ місце. Цю роботу було представлено також у 2014-2015 н.р. на обласному конкурсі «Історія міст і сіл». Результат – І місце та особливі слова подяки членів журі за цікаву та яскраву презентацію.
Гаврилюк Л.О., вчитель Дальницької ЗОШ

Комментариев нет:

Отправить комментарий