суббота, 22 сентября 2018 г.

Філателістика як альтернатива гаджетам.

     На виконання Указу Президента України від 13 липня 2018 року № 205/2018 «Про відзначення 100-річчя випуску перших поштових марок України», з метою відзначення у 2018 році 100-річчя випуску перших поштових марок України, а також популяризації вітчизняної філателії, яка є культурним надбанням українського народу,  у Дальницькій школі заплановано ряд заходів.
  21 вересня учні школи зустрілися з цікавою, неординарною людиною- Нестеренко Тетяною Михайлівною, яка все своє життя присвятила збору поштових марок. 



      Вона володіє унікальною колекцією марок. У кожної своя історія. 
      Займається філателією більше 40 років.  Для неї це  хобі й гарний відпочинок. А ще це дуже пізнавальне заняття, бо збираєш інформацію про події та людей, які зображені на марці. У філателістів, до речі,  немає рангів – тут усі рівні: і двірник, і професор. Їх об’єднує її величність марка. Разом з тим, колекціонування марок приносить  велике задоволення.
    Дітей цікавило питання, як визначити цінність марки? Тетяна Михайлівна пояснила, що все вирішує тираж. Якщо він був великим, то марка не цінувалася. А якщо пошта запустила в обіг кілька марок...Ось тут починалось справжнє полювання за рідкісним екземпляром! Є колекції, за які не розрахуєшся навіть "Мерседесом".
      Тетяна Михайлівна розповіла, що сьогодні зник інтерес не лише до філателії, але й до спорту, книг, їншої культурної спадщини. На її думку, виною всьому є  комп’ютеризація. Ви можете пригадати, коли востаннє писали листа чи відправляли листівку?! Тепер пишуть короткі шаблонні SMS, і відчуття теплого близького спілкування зникає. А ще  дорожнеча поштових тарифів. Раніше діяли дитячі філателістичні клуби, а нині ентузіастів, охочих за це взятися, дуже мало. Потрібна команда. Вона запропонувала дітям зайнятися цією цікавою роботою.  

А ще Тетяна Михайлівна поділилась своєю  давньою мрію. Філателісти — це такі люди, яким завжди для повного щастя чогось не вистачає. Їй, до прикладу, — марок, присвячених  Олімпіаді в Афінах 1896 року. Цікаво, що сума від продажу цих марок склала 30% від усього бюджету тієї Олімпіади. Отож, марки, практично, її і врятували.
   Питання, які ставили учні, стали свідченням їхньої великої зацікавленості  до цього забутого вже, на жаль, хобі. Школі гостя подарувала марку, випущену на честь місцевого поета  Анатолія Ройченка, який є автором  багатьох чудових віршів про Овідіопольщину. Маємо надію, що ця зустріч не остання. Тетяна Михайлівна ще завітає до нас у гості і розповість багато цікавих історій, повязаних з її маленьким скарбом - марками.
В.о.директора школи  Н.В.Цісар

Комментариев нет:

Отправить комментарий