понедельник, 3 июня 2019 г.

ЗВІТ з ВР за ІІ семестр 2018-2019н.р.



Звіт з виховної роботи
 Дальницької загальноосвітньої школи I-III ступенів
за II семестр 2018-2019 н.р.



I . Ціннісне ставлення до держави і суспільства

     1. Випускники — герої , борці за вільну Україну!
   У черговий раз пересвідчуємося, що країна-це перш за все люди, які її захищають. Ми пишаємося, що випускники нашої школи теж у числі тих, хто  боронить Україну на Сході. І дуже хочемо, щоб про них дізналися усі: громада, батьки, кожен учень нашої школи. Діти повинні знати, що за їхніми партами колись сиділи звичайні бешкетники-хлопчаки та сором'язливі дівчатка, яких сьогодні по праву можна назвати Героями України. 
 
  2. Випускники - герої, борці за вільну Україну!


    
    Як і обіцяли, ми продовжуємо розпочату рубрику "Випускники- герої, борці  за вільну Україну!". І наступний наш герой - Кравчук Дмитро.



3. Стояли до останнього...



  16 січня Україна вшановує пам’ять “кіборгів”, які загинули внаслідок підриву терміналу Донецького аеропорту 19 та 20 січня 2015 року.
  Кіборг – це той, хто  не відчуває страху, зайвих емоцій, а просто виконує до кінця те, що потрібно.
    Тоді Україна втратила п’ятдесят одного захисника -“кіборга”, які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові.




         Живий ланцюг,  флешмоб, сині й жовті кульки в небі, прапорці...Так яскраво й патріотично відзначили День Соборності України в нашій школі.
   На подвір'ї майорів величезний прапор України  та в унісон з ним тріпотіли десятки маленьких прапорців. Учні початкових класів створили живий "Ланцюг єдності", який мав за мету продемонструвати та символізувати  зміст цього свята.



5 . Ніколи більше...


    Людський біль, катування, страждання, жахливі смерті... Жертвам Голокосту доля приготувала саме це. Про те, що переживали ці люди, не можна читати і чути без сліз та душевного болю. Але про це необхідно говорити  нашим дітям, щоб пам'ять не давала забути про страшні сторінки історії людства. Це нагадування про  помилки, яких ми не маємо права допустити більше в майбутньому.




   Про цей музей просто неба, що знаходиться у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області, знає , мабуть, не кожен українець. Мова йде про меморіальний комплекс "Пам'яті героїв Крут", до складу якого входить монумент битви під Крутами, символічна могила-курган, каплиця, озеро у формі хреста, музейна експозиція, розміщена в семи старих залізничних вагонах, подібних до тих, у яких їхали на фронт учасники бою. 


 7. Всесвітній день онкохворих дітей


     15 лютого – Всесвітній день онкохворих дітей.   Символ боротьби з цією хворобою-золота стрічка. І це не випадково. Батьки  дітей, хворих на рак, обрали саме цей колір, оскільки немає нічого ціннішого за дитяче життя, а дорогоцінність металу це підкреслює. http://dalnikzohdrugba.blogspot.com/2019/02/blog-post_52.html




   Історії відомі часи, коли жінки не могли отримувати вищу освіту, робити наукові відкриття. Упереджене ставлення до жінки в науці існувало досить довго. Мабуть, тому 11 лютого 2015 року 70-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено свято, яке мало за мету визначити повний і рівний доступ жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність, розширення прав і можливостей жінок.






         Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям. У народну пам'ять глибоко врізалася  неоголошена афганська війна, відгомін якої ми відчуваємо й досі. Вона чорним смерчем пронеслася над просторами України, зачепила переважно прості родини робітників і селян, які віддали своїх, часто єдиних, синів до армії, не відаючи, через яке пекло їм доведеться пройти .





   У світі налічується близько шести тисяч мов. Українська серед них- ніби запашна квітка в чудовому букеті. "Шануймо розмаїття мов - бережімо українську мову!" Під таким гаслом у Дальницькій ЗОШ пройшов День рідної мови.




  Міжнародний день пам'яті жертв рабства-це день, що має на меті привернути увагу людства до проблем мирного співіснування на планеті Земля людей різних національностей, до усвідомлення сучасної загрози, яку несе расизм.




  5 квітня, напередодні Міжнародного дня здоров'я, колектив учнів, учителів, батьків Дальницької школи відвідав з концертною програмою Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат. Нас знову з нетерпінням чекали, і люди вже бігли назустріч автобусу.




    У суботу, у вихідний день,  учні Дальницької школи Кузік К. , Бежинар К., Юрчак А., Каленюк С. на чолі із завгоспом школи Каленюк С.І. взяли участь у акції "Збережемо пам'ять!", спрямованій на догляд, збереження військових меморіалів та пам'ятників рідних сіл. Пам'ятний меморіал у с. Грибівка, встановлений  на честь загиблих воїнів, діти привели   у належний стан, вклавши душу в таку важливу справу.





      Минають роки, відлітають у вічність...  Вже 75 років виповнилось з часу визволення наших сіл від німецько – фашистських загарбників. Цілих 75 років відшуміло з тієї пори, коли на нашій землі замовкли останні постріли, вибухи бомб та снарядів



      Сьогодні нашим героєм є Любієвський Дмитро Сергійович.
    Дмитро -  випускник Дальницької школи. У 2006 році він закінчив наш навчальний заклад. Після школи став студентом Чорноморського вищого професійного училища морського транспорту й отримав спеціальність слюсаря з ремонту та обслуговування портових кранів.



    11 квітня в рамках військово-польових зборів учні 10-11 класів мали можливість побувати у військовій частині в смт.Чорноморське Лиманського району. Діти могли не лише  оглянути військову техніку, але й відчути себе в ролі танкістів, механіків чи навідників. 




   Учні Дальницької школи взяли участь в акції  "Поклади квіти до пам'ятника". Приємно, що вихованці нашої школи  активно долучилися до цього заходу. Цілий день до обелісків  йшли діти, їхні батьки, вчителі, жителі громади




    Сьогодні нашою героїнею є випускниця Дальницької школи - тиха, ніжна, світловолоса дівчина, яка гарно малює. Саме такою запам'яталася нам Чабан Любов за часи навчання в школі.



  Що може миттєво викликати сльози на очах? Звичайно, спогади про радість чи біду. Та особливі емоції викликає слово "Чорнобиль" у Сотніченка А.О., людини, яка брала участь у ліквідації наслідків чорнобильської аварі




    З 15  по 24 квітня   в Дальницькій школі проходив конкурс малюнків на тему: "Чорнобильська катастрофа". Напередодні Міжнародного дня пам'яті про чорнобильську катастрофу у фойє школи відкрилася виставка дитячих малюнків .
Тривожна чорно-червона кольорова гама багатьох робіт є свідченням того, наскільки глибоко діти усвідомлюють масштаби лиха, що принесла техногенна катастрофа людям.




    26 квітня 2014 року в день 33-ї річниці Чорнобильської трагедії в Дальницькій школі було проведено лінійку–реквієм «Чорнобильські дзвони". Ініціаторами проведення виступили лідери учнівської самоврядування




   Напередодні Дня Перемоги в школі стартував проект "Ваш подвиг ми не забудемо!", який буде тривати протягом 2019 року




    У Дальнику вихованці дитячого садочку та учні школи вшанували пам’ять воїнів, що загинули під час Другої світової війни. До пам’ятника поклали квіти.




8 травня до Дня пам'яті та примирення Дальницька школа провела урочистий концерт, в якому взяли участь учні, учителі, батьк и.




   Чи бувають на світі дива? Так, бувають. У цьому переконались учні та вчителі Дальницької  школи. Після концерту, присвяченого Дню пам'яті та примирення, їм випала нагода зустрітися з живими свідками війни: воїнами-афганцями, які у цей день здійснювали автопробіг




   9 травня колона учнів Дальницької школи рушила центральною вулицею с.Дальник до пам'ятника загиблим воїнам. Попереду - одинадцятикласники, які несли гірлянду, за ними - четвертокласники з портретами ветеранів Другої світової війни, учні , вчителі, батьки, вихованці дитячого садочку, техперсонал школи. Усі прямували на мітинг. І хоч не було вже на ньому живих ветеранів, усі відчували їхню присутність, дивлячись на фотографії наших героїв.



II. Ціннісне ставленні до себе та до людей


      Учні п'ятого класу Дальницької школи точно знають, як весело та з користю для здоров'я провести зимові канікули! Початок нового року нас порадував чудовою погодою. Тому 03 січня п'ятикласники відвідали найкраще місце для активного відпочинку людей будь-якого віку й статусу. Льодова ковзанка - місце зустрічі маленьких і дорослих, початківців і досвідчених фігуристів, хокеїстів, ковзанярів - усіх, хто отримує задоволення від катання на ковзанах!




    Під час зимових канікул можна проводити конкурс під назвою "Хто знайде найкорисніший відпочинок?" Наприклад, можна ще більше уваги приділити спортивним заняттям та розвагам, адже вільного часу багато, а проводити його, лежачи на дивані чи сидячи за комп'ютером, означає просто "вбити"  вільний час. Тому наші талановиті діти, їхні мудрі батьки, вчителі  використовують цей час з якомога більшою користю для здоров'я. 




    Чи любите ви подорожувати? Напевне, так. А коли краще вирушати в подорож? Більшість, мабуть, скаже, що влітку. Але запевняємо, що зимові подорожі можуть бути не менш захоплюючими та цікавими. Тому й вирішили вчителі нашої школи вирушити у зимову мандрівку до Луцька - міста, яке не є туристичною Меккою для українців, як Львів, але може приємно вразити та здивувати.




    Інколи буває так, що одна творча справа стає продовженням наступної. Таким продовженням одного конкурсу став випуск  збірки "Кошик рецептів здорової їжі від учнів, батьків, учителів Дальницької школи"
                                             


    9 січня 2019 року  Кудринська Ж.Б. вручила талановитим учням шкіл Дальницької територіальної громади, у тому числі й трьом учням нашої  школи, сертифікати на отримання іменних стипендій у галузі наук та творчості. Відповідне рішення було ухвалене на сесії сільської ради. 




    Зимові канікули – чудова пора , час для розваг, спілкування з рідними та друзями. Отож , учні 4 класу разом з класним керівником , Терновенко Т.Я., вирішили зустрітися в дружній теплій атмосфері  та привітати однокласників , які народилися взимку.




     Ми багато пишемо у своєму блозі про роботу вчителів, про труднощі, які доводиться долати під час  навчального процесу. Проте цікаво дізнатися: а чим живуть сьогодні учні нашої школи, які проблеми вирішують, про що мріють




   Ініціаторами волейбольного матчу до Дня Соборності України  між учнями Дальницької ЗОШ та ЗОШ с.Барабой стали  Гунявий Даніїл та Божко Кирило -учні  10 та 11 класів нашої школи. Цю ідею із задоволенням підхопили вчителі фізичної культури обох шкіл . Мабуть, тому зустріч вийшла веселою й захоплюючою, незважаючи на поразку господарів змагань.




   Переглядаючи новини на каналах українського телебачення, дивуєшся масштабності та  швидкості поширення грипу та його наслідкам. Постає питання: як лікарям вдається визначити початок і кінець епідеміологічного порогу? Чому не придумали способи, крім вакцинації, які б не дали можливості його поширення серед людей?
    Ми вирішили спробувати не дати шансів розвинутися цій небезпечній хворобі в нашій школі шляхом посилення інформованості  учнів, педагогів, технічних працівників.  Було вирішено створити мобільний стенд




    Зранку у вас темніє в очах, з'являються мушки перед очима? Отже, це привід звернутися до офтальмолога.
   Завдяки Всеукраїнській соціальній програмі для населення "Добре бачу" учні, вчителі та техперсонал Дальницької школи мали можливість пройти безкоштовну перевірку гостроти зору. 




    Усім відомо, що  хвороби дорослих дуже часто мають коріння з дитячих років. Не є секретом також і те, що з дитинства треба дбати про зміцнення імунітету, оскільки він є  захисною реакцією організму, що допомагає  справлятися з різними захворюваннями.




   Мабуть, далеко не кожна людина мріє стати композитором. Здається, що для цього треба мати неабиякий талант. А ось Стоянов Нікіта, учень 10 класу, впевнений, що сьогодні будь-хто може створити унікальний музичний шедевр. При цьому не обов'язково вміти грати на музичних інструментах.  Треба лише навчитися користуватися програмами Fruity Loop's Studio, Ableton Live, Cubase, які призначені для створення музичних композицій




   Ви можете повірити в те, що учні Дальницької школи на перервах читають книжки  та ще й наввипередки?



 #ДеньБезпечногоІнтернету
  Напередодні Дня безпечного Інтернету вчитель інформатики Бліняєва С.П. вирішила дізнатися, як діти, вчителі, випадкові люди ставляться до цього інформаційного джерела




      #ДеньБезпечногоІнтернету
 "Життя настільки напружене, що в мене не вистачає часу на спілкування з дитиною", -часто можна почути від батьків таке нарікання. Проте ми, батьки, не задумуємось над тим, до яких наслідків може призвести  нестача уваги до дитини




      Юнацька збірна Дальницької школи з волейболу здобула довгоочікувану перемогу. Хлопці на своєму майданчику обіграли команду  ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Барабой.    Вітаємо наших волейболістів з перемогою!!




   8 лютого 2019 року головний спеціаліст “Овідіопольського бюро правової допомоги” Варшанідзе Мурат Романович  з ініціативи заступника директора з виховної роботи Власової В.О. провів правопросвітницький захід-лекцію для учнів 9-11 класів на тему: “Права та відповідальність неповнолітнього”



     Одним із способів навчити дитину берегти книгу є розповідь про її  важкий, довгий  шлях до полиці  магазину або бібліотеки. Тому  Бліняєва Ю.І. вирішила провести з учнями  5-А класу бібліотечний урок на тему: "Як народжується книга?"



   8 лютого відбулася зустріч волейбольних команд Дальницької ЗОШ та загальноосвітньої школи с.Барабой. Однією з умов гри було створення змішаної команди, одним гравцем якої повинен був бути вчитель фізичного виховання. Надвоцька М.В. стала  цим зірковим гравцем. 




   Льодова ковзанка стала досить популярним розважальним  місцем для учнів нашої школи в зимовий час. І хоч зима вже здає свої позиції, відчувається подих весни, ми вирішили ще раз насолодитись катанням на ковзанах у гарній компанії.





 Тютюн – цей помірний наркотик- залишився на рідкість живучим
за рахунок людських слабкостей.  П.Хоменко




  Початок лютого цьогоріч виявився зовсім не лютим: ні снігу, ні морозу. Наче й добре, що не холодно! Але похмура  волога погода теж  не радує. Та ще й весняний авітаміноз, сезонні вірусні захворювання... Усі відчувають певну втому, погіршення настрою. Тому й згадали сьогодні учні п'ятого класу на уроці української мови про основні способи зміцнення імунітету




   12 лютого відбулися змагання  з волейболу серед команд дівчат Дальницької ЗОШ та загальноосвітньої школи с.Барабой. Цього разу фортуна була на боці суперників. Але засмучуватися не потрібно: будь-яка невдача робить людину сильнішою. Тому вперед, до перемоги




  Ви не повірите, але зі звичайної картоплини можна сконструювати радіо, що буде ловити  сигнали, якими, мов павутиною, оперезана наша планета! Якщо цікаво, тоді читайте далі.




 Один день життя в школі перетворився для учнів початкових класів у світ незабутніх вражень. Окуляри віртуальної реальності дозволили їм перенестися у світ 3D зображення.  




   14 лютого - день, коли можна відверто сказати про найпрекрасніше у світі почуття-кохання. Крім цього, ми переконалися, що в цей день можна   друзям, близьким, вчителям приділити трішечки більше уваги. Як саме? Читайте про це далі...


  20 лютого в Дальницькій школі відбувся турнір з пляжного волейболу до Дня Героїв Небесної Сотні. Учні Великодолинської ЗОШ у запеклій боротьбі з Гунявим Данилом та Клочком Анатолієм одержали перемогу. Ну що ж , цього разу фортуна була не на боці наших хлопців. Проте виглядали юнаки справжніми героями. Бажаємо їм у майбутньому зіркових перемог!!!




   Учні 5-А класу разом зі своїм невгамовним класним керівником Надвоцькою М.В. побували в Одеському розважальному центрі для дітей "Sky Рark". Це казковий світ, у якому діти забули про час і досхочу повеселилися в колі друзів




  Справжньому чоловічому ремеслу навчаються хлопчаки в нашій школі, відвідуючи гурток "Різьблення по дереву", керівником якого є Цісар А.А.
  Канікули-можливість завершити масштабні проекти. Так, до  свята "Масляна" шкільним майстрам замовили зробити українську пічку.




    Самоврядування – один із головних принципів діяльності учнівської спільноти. Досвід багатьох років доводить, що саме учнівське самоврядування – це не лише спосіб  вирішення різноманітних питань, а й самостійне виконання, проведення, планування різноманітних заходів, відповідальність за яких несуть самі учні - лідери




  28 лютого в  рамках тижня англійської мови Кушнір Г.А. провела гру "Інтуїція".



 Ми живемо у світі, де, на превеликий жаль, існує таке негативне явище, як насилля. Прояви насильства супроводжують людство з давніх- давен: війни, напади на людей, дискримінація, приниження.





      До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, з метою інформування учнів шкіл  про небезпеку та тяжкі наслідки зараження туберкульозом, засоби профілактики цієї хвороби, необхідність своєчасного проходження профілактичних флюорографічних оглядів для раннього виявлення захворювання і своєчасного лікування, 6  березня лікар сімейної медицини Грибівської амбулаторії Голубова Н.І. та вчитель основ здоров’я Пиріг Н.Б. провели інформаційно-просвітницьку лекцію «Зупинимо туберкульоз разом!» для школярів 7-9 -х класів Дальницької школиI-III ступенів.





       Весна – найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються з далеких країв птахи, квітнуть дерева, зодягаючись у зелень, бринять струмки, розцвітають перші квіти, зігріті теплом сонячного проміння, мрійливо співають пташки. Разом з весною прийшло й свято – Міжнародний жіночий день.




  По-особливому пройшов один із березневих днів у   Дальницькій школі. 6 березня ми провели традиційне весняне свято-Масляну. Здавна Масляну відзначали гуляннями, розвагами та обов'язковим частуванням-млинцями. Дотрималися цієї традиції і в нашій школі.




   12 березня в ЗОШ І - ІІІ ст. с. Барабой відбулися змагання "Козацький гарт", які проводилися серед школярів Дальницької ОТГ




       24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. З метою привернення уваги до цієї проблеми  Сіянова С.І., медична сестра школи,  провела години-спілкування для учнів 1-11 класів під гаслом «Цінуймо кожен подих. Зупинимо туберкульоз зараз». 




   Ви не повірите, але в нашій школі є учні, які в майбутньому зможуть взяти участь у колонізації Марсу! Вони мають міцне здоров'я, гарно навчаються, виявляють інтерес до природничих наук, готові стати громадянами космічної держави та 65% свого робочого часу віддати постійному навчанню та підготовці до польотуХто вони, ці сміливці? Про це читайте далі...




   Розвиток фізичної культури і спорту є запорукою здорової нації. У цьому впевнений голова Дальницької сільської ради Крутюк Сергій Іванович. Подарунок, який він зробив для дітей Дальницької ОТГ (поїздку до селища Великомихайлівське для участі в матчі з волейболу), сприяв відродженню масового фізкультурного руху, згуртуванню всіх, кого "розпалює" спортивний азарт.




        18 березня в Дальницькій школі відбувся профілактичний медогляд учнів початкової школи. 




  На одному з уроків української мови п'ятикласники отримали  завдання: написати повідомлення для шкільного веб-сайту про цікавий випадок із життя класу з використанням вставних слів і словосполучень. Не довго думаючи, учні 5-А класу вирішили розповісти про те, як нещодавно  активно та весело вони провели один із весняних днів. Відпочивали всім класом, тож і статтю до шкільного блогу писали разом. Назвали вони її "Класний відпочинок на природі!" І ось результат цієї колективної творчості. 




      Ми знову зазирнули до шкільної їдальні. Нас цікавило, чи відрізняється весняне меню від зимового.  "Що сьогодні на обід?"- спитали ми в кухаря Надії Василівни. Вона  відповіла, що рисова каша з курятиною, сир, квашений огірок, апельсини, яблука, сік




   Цікаво розпочався оздоровчий тиждень у початковій школі. Діти долучилися до створення флешмобу, який мав за мету пропаганду здорового способу життя.




1 квітня у світі проводять Міжнародний фестиваль їстівної книги. Так, це не першоквітневий жарт, це дуже важлива подія. 
   Учні 11 класу вирішили створити  книгу, яку можна було б вкусити, розжувати, проковтнути й перетравити. До справи долучилася Каленюк С.І., завгосп школи, яка знає дивовижний рецепт помадки для прикрашання сторінок книги.



45. Мандруємо казкою до Дня дитячої книги
    Як формувати інтелектуальну та духовну культуру дітей, знає бібліотекар Дальницької школи Бліняєва Ю.І. Прищеплення любові до книги-ось шлях до успіху!Тому й вирішила Юлія Іванівна провести 2 квітня, у Всесвітній день дитячої книги, різноманітні заходи, які відкрили б її маленьким читачам неповторний світ дитячої книги, її нескінченно строкате різноманіття.





   Жарти та розіграші дуже популярні в нашій школі. Тому 1 квітня всі дружно долучилися до святкування Дня сміху. Веселому настрою сприяла й погода. Мабуть,  дітям вдалося її задобрити жартами: було дуже тепло й по-весняному сонячно.




3 квітня в бібліотеці Дальницької школи було гамірно. До книжкової світлиці завітали маленькі вихованці дитячого садочку "Перлинка". Їх радо зустрічав  Кузя -  ляльковий герой,  перший помічник  бібліотекаря Бліняєвої Ю.І. Цю незвичайну маріонетку  Юлія Іванівна виготовила власноруч. Кузя приготував для малят нові й цікаві книги, журнали, які дуже полюбляють школярі.




   4 квітня в Дальницькій школі відбувся легкоатлетичний крос. Траса проходила по пересічній місцевості на відкритому просторі по комбінованому покриттю (асфальтове, трав'яне, земляне). Вчителі фізичної культури Надвоцька М.В. та Коломійчук А.Ю. огородили трасу яскравими фішками з двох боків. Довжина дистанції становила 3,5 кілометри.




  4  квітня відзначають Міжнародний день Інтернету. Бліняєва С.П. вирішила в цей день вручити  сертифікати учасникам, які пройшли навчання з теми :"Разом для найкращого Інтернету



  Як ніхто інший, переймається проблемами безпечного Інтернету вчитель інформатики Бліняєва С.П. Тому напередодні Всесвітнього дня безпечного Інтернету провела для учнів 5-их класів урок-подорож "Безмежний ліс". Світлана Петрівна поставила перед собою мету: навчити дітей основам захисту персональних даних та правилам Інтернет-етикету, розповісти про  дії у  випадку небезпечної ситуації в Мережі. Діти дізналися багато цікавої та корисної інформації.




  5 квітня між селами була організована шосейна велогонка, маршрут якої пролягав між селами Дальник та Санжійка.Цей вид спорту входить у програму Олімпійських ігор. Особливістю гонки є те, що проходить вона на дорогах з твердим покриттям. 




  Якщо хтось вважає, що радість від стрибків на батуті може досягнути критичної відмітки тільки коли тобі 5 років, то він глибоко помиляється. Ощасливити дітей до дзвінкого вереску, пострибати й підняти бойовий дух можна навіть батькам, учителям в Одеському батутному центрі. У цьому переконалися учні Дальницької школи, які 8 квітня побували в цьому розважальному центрі




   9 квітня в Дальницькій школі пройшов 19-й випуск програми "Зважені та щасливі". Фіналістка шоу Нестерова Ольга завітала до рідної школи, щоб поділитися своїми враженнями від участі в проекті, розповісти, як  зайва вага може стати  причиною психічних розладів, розпачу, сімейних сварок, втрати особистого щастя




   10 квітня в Одеському батутному центрі побували учні 5-Б класу. Рум'янець на щоках дітей говорить нам про те, що гроші були витрачені не дарма. Діти отримали максимум задоволення



     Учні 2 та 5-их класів точно знають, як захистити себе від небезпеки.      Власова В.О. та Буділовська Т.Д. провели для них відкриту  класну годину на тему :"Небезпеки, які нас оточують". 




   17 квітня - День працівників пожежної охорони, людей, які ведуть боротьбу з вогняною стихією, стоять на захисті життя і здоров'я людей. Тому ми вирішили провести тематичну лінійку й присвятити її представникам "гарячої"професії




     У рамках тижня безпеки серед учнів початкової школи був проведений конкурс малюнків "Небезпеки, які нас оточують", метою якого було поліпшення знань дітей з питань особистої безпеки та захисту життя. Приємно, що в конкурсі взяли участь майже всі учні початкової школи. 




  У рамках тижня безпеки Бліняєва Ю.І., бібліотекар школи, провела квест-виставку навчальної літератури "Бережи себе!" Юлія Іванівна запропонувала знайти відповіді на питання, які стосуються  правил поведінки в небезпечних ситуаціях. 




  19 квітня проходив фестиваль "Молодь обирає здоров'я", мета якого - пропаганда здорового способу життя. Команда Дальницької школи "Драйв" переконливо довела, що в нашій школі здоровим бути модно




Книга є альфа і омега усякого знання,
початок початків кожної науки.
Цвейг С.




23 квітня відбулися змагання з міні-футболу серед команд шкіл Дальницької ОТГ.



62. Зірковий футбольний матч


  Хто ще  вважає, що футбол- це суто  чоловіча гра?! Погляньте на цих красунь! На фото -  зірки аматорського футболу! Це учениці Дальницької школи, які  посіли І місце в змаганнях з міні-футболу, що відбулись 7 травня на базі нашої школи



63. День цивільної оборони


  17 травня у Дальницькій школі пройшов День цивільної оборони, мета якого- навчити дитину правильно діяти в надзвичайних ситуаціях.



64. Важлива справа соціальної служби Дальницької громади


   16 травня провідний спеціаліст відділу служби в справах дітей, центру сім'ї та молоді Дальницької с/р Стрецкул С.М. та спеціаліст Михайлуца Є.В. провели з учнями 6-10 класів профілактичну роботу, спрямовану на запобігання потрапляння дітей в складні життєві обставини, навчання діям у надзвичайних ситуаціях та повторення правил пожежної безпеки дітей та молоді



65.Зустіч з працівниками швидкої допомоги


      21 травня учні Дальницької школи зустрілися з працівниками швидкої допомоги. Нас вразив професіоналізм медиків нашої громади. Доброзичливі, лагідні люди в білих халатах продемонстрували дітям основні дії під час порятунку життя людей.



66. Незабутнє свято талантів у Києві

  "Ми побували на урочистому заході, де отримали з рук поважних гостей  нагороди.  Панувала радісна й святкова атмосфера: для нас виступали дитячі танцювальні колективи, співали        А. Щавлюк та О. Балабан – талановиті хлопці, які представляють нашу державу на пісенних конкурсах у різних частинах світу – від Америки до Австралії,"-саме такими враженнями поділилися Цісар Д. та її наставник Гаврилюк Л.О., повернувшись з Києва, де 23 травня 2019 року в Колонній залі Київської міської державної адміністрації відбувалася урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського творчого конкурсу «Малюнок, вірш, лист до мами». 



III. Ціннісне ставлення до сім'ї та родини



    Коли переглядаєш фото дітей, що взяли участь у Бібліотечному фестивалі "Казка, прочитана з сім'єю", стає зрозуміло, що справа, яку дитина робить разом зі своїми батьками, приносить  їй особливе задоволення. Адже матуся чи тато підкажуть і допоможуть правильно зобразити настрій дідуся з казки "Солом 'яний бичок" чи грайливого Колобка, який навіть не здогадується про небезпеку, сидячи на носі Лисиці. Та що казати, погляньте самі...


2.   Мама, тато, я-спортивна сім’я!


    У рамках спортивно-оздоровчого тижня  2 квітня вчителі фізичної культури Коломійчук А.Ю. та Надвоцька М.В. вирішили провести для  учнів 5-х класів гру "Мама, тато, я - спортивна сім'я!"  Учасниками спортивного свята стали сім'ї  Мардань, Яковенків, Костецьких, Гнатюків.



      15 травня в Дальницькій школі пройшло свято "Родинне коло" з нагоди Міжнародного дня сім’ї.




     Як ви думаєте, куди могли вирушити учні першого класу разом зі своїм невгамовним класним керівником Бєлоусовою Т.М. ? Не повірите, але усією дружною компанією вони відправилися у столицю Італії, старовинне місто Рим, та до сонячного Єгипту, який дуже полюбляють останнім часом українці.



5. Загальношкільні батьківські збори


  17 травня відбулися загальношкільні батьківські збори на тему: "Здобутки та перспективи".



IV. Ціннісне ставлення до праці

        19 січня в Одеській школі №12 проходила обласна олімпіада з технічної праці. Четверо учнів Дальницької школи взяли в ній участь. Завдяки ретельній підготовці, майстерному виконанню домашнього завдання, своїм технічним здібностям хлопці отримали прекрасні результати.




   "Будь-яка робота повинна приносити задоволення",-у цьому переконана психолог нашої школи Маринеч Л.В. Пригадаймо байку Г.Сковороди "Бджола та Шершень" та його ідею "сродної праці", тобто праці за покликанням. У старшій школі саме час визначатись із вибором майбутньої професії. Тому Лариса Володимирівна підготувала й провела з учнями 8-11 класів цікавий тест на профорієнтацію, який розкрив нахили, уподобання, здібності дітей, і який може допомогти їм зорієнтуватись у такому складному й відповідальному життєвому виборі




   26 березня представники Овідіопольського профтехучилища провели профорієнтаційну роботу  серед учнів 9-11-х класів.



  3 квітня до школи завітали представники Чорноморського професійного судоремонтного ліцею. Висококваліфіковані викладачі, залучення учнів до колективної роботи, участь у конкурсах, олімпіадах-це складові, які дають можливість отримати якісні знання саме в цьому навчальному закладі.




  23 квітня в школу завітали представники автомобільно-дорожного коледжу Одеського національного політехнічного університету






V. Ціннісне ставлення до природи


 Пташкам, які проживають біля будівлі Дальницької школи, пощастило. Сьогодні їм дівчатка 7-их класів приготували справжній вітамінний десерт.




   Як добре, коли батьки сприяють виконанню важливих справ дітей. До того ж, ми переконалися у винахідливості  і наших учнів, і їхніх батьків. 
   Дальницькі школярі вирішили зустріти птахів по-особливому! Приготували смаколики, рецепти яких ви можете знайти на сторінках нашого блогу, змайстрували разом з батьками шпаківні. Ні, це не просто збиті з дерев'яних дощечок пташині будиночки -це справжні палаци!




    Близько півтори сотні  держав  підписали конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою Рамсарська конвенція за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані).
    Заходи, які проводять у Всесвітній день водно-болотних угідь, покликані привернути увагу громадськості до цінності водно-болотних угідь




    Ми вже писали про позакласний захід, який провела Зубенко Н.Д. до Всесвітнього дня водно-болотних угідь. Варто зазначити, що екологічні проблеми завжди хвилювали наших учнів, адже ми живемо в прекрасному приморському краю і хочемо, щоб екологічні лиха оминали нас та всю Україну




  2 лютого відзначають День водно-болотних угідь. Тому сьогодні було  вирішено провести ще одну пізнавальну акцію: ознайомити учнів з основним водним об'єктом нашої місцевості -річкою Барабойкою, з метою змусити дітей замислитися про роль річок та     їхніх мешканців у житті кожної людини, привернути увагу до необхідності збереження та раціонального використання водно-болотних угідь.




  20 березня - Всесвітній день Землі, який по праву можна назвати одним з найвеличніших свят людства. "Дивлячись крізь ілюмінатор на Землю, яка виблискувала усіма кольорами веселки, я зрозумів, наскільки недосконалі люди, що ведуть війни, розробляють атомні бомби",- говорив перший космонавт незалежної України Л.Каденюк.  "Таку гарну планету навряд чи знайдеш у Всесвіті!




(До Всесвітнього дня Землі)
  Учні молодшої школи знову вразили нас своєю творчістю: малювали те, що милує око щодня - рідні краєвиди. Цікаво, а  які кольори обрали  другокласники, зображуючи  свій рідний край?




   Нарешті прийшла тепла пора: триває весна, природа оживає, оновлюється... Учні Дальницької школи 26 березня в рамках акції "Чиста планета" здійснили весняне прибирання сільського парку. 




  1 квітня учні 3 класу влаштували зустріч пташок.



    22 квітня відзначається Всесвітній день Землі-свято єднання всіх народів у справі захисту навколишнього середовища. У цей день кожна людина повинна посадити будь-яку рослинку,  віддячивши в такий спосіб нашій планеті за її багатства й красу.




  22 квітня  світ відзначає День Землі. Юні активісти 2 класу (класний керівник Руссу Н.І.) вирішили привернути увагу до проблем екології та закликати людей дбати про природу. У своїх малюнках діти  зобразили наслідки безвідповідального діяння людей .




     Кожна людина мріє про гарну сім’ю. Дальницьким школярам пощастило: вони мають, крім своєї рідної, ще й шкільну родину,  у якій можна завжди розраховувати на підтримку.





VI Ціннісне ставлення до культури та мистецтва

1.Одеський цирк-світ чудес та незабутніх вражень!


    Мабуть, цирк люблять усі. Діти, звичайно, від нього завжди в захваті. Тому 03 січня учні Дальницької школи відвідали Одеський державний цирк. Скажемо по секрету, що й дорослі, які супроводжували їх, були не менше задоволені  цирковою виставою, яку побачили.



2.Відродження традицій і звичаїв українського народу
     Зима-найкращий період для відродження давніх батьківських традицій різдвяно-новорічних святкувань. Одна з них-пісенна традиція зі звичаєм колядування. Учні та вчителі Дальницької школи вирішили нагадати всім саме про неї.

3. Вечір зустрічі випускників


  "Дякуємо вам за незабутні враження, за  енергію, яку подарували. Таких емоцій ми давно не переживали", -промовила заступник директора з навчально-виховної роботи м.Чорноморськ, Лілія Закревська, яка в 1979 році закінчила нашу школу. А капітан корабля, Валерій Ліпатов, не випускав з рук відеокамеру протягом усього вечора. Мабуть, боявся пропустити хоча б один  цікавий момент свята, що об'єднало випускників різних років. Світились очі в тих, хто повернувся в школу через 5,10, 15,20 років , і в тих , хто закінчив її 30, 40 років тому.

4. Фестиваль "Обряди та звичаї мого села"


     22 березня в Дальницькій ОТГ відбувся фестиваль  "Обряди та звичаї мого села".              Балан С.Г., начальник відділу освіти, культури, молодіжної політики та спорту, привітала всіх з цією подією й зазначила, що мета заходу - якомога більше дізнатись про особливості  життя мешканців кожного села, переконатися в красі й неповторності традицій і обрядів сіл, які стали одним цілим.



5. Свято музичних інструментів


   3 квітня в  рамках естетичного тижня Буділовська Т.Д. провела для учнів початкових класів свято «У світі музичних інструментів».



6. Культурний відпочинок


  Учні 7-8-их класів знають, де можна культурно відпочити. Кінотеатр "Сinema Citi"-це місце, де ви не будете нудьгувати, а отримаєте приємні емоції. Діти переглянули фільм "Шазам". Разом з головним героєм Біллі Бетсоном вони поринули у світ незвичайних перетворень і фантастики.



7. Готуємося до Великодня



    Чудо Воскресіння Христа подарувало всім православним віруючим надію. А ось створити з цього духовного приводу свято – під силу кожній людині, навіть зовсім маленькій. Наприклад, це вдалося зробити учням 2-го класу



8. Святкова творчість



  Учні  1-4 класів готуються до свята Воскресіння Господнього. І хоч у серці  дорослих є смуток, оскільки не все спокійно в Україні, проте Пасха несе радість усім. Разом зі своїми класними керівниками діти з великим нетерпінням чекають на це свято



9. Вечір відпочинку "Живи танцюючи!"


   Ті, кому набридла буденність, хто втомився постійно сидіти вдома, хто хотів драйву та позитиву, чогось новенького, зібралися 3 травня на вечорі відпочинку "Живи танцюючи!", який організували учні хореографічного колективу "Вікторія".


10. Зірковий виступ ансамблю "Дівчата"


    11-12 травня в м.Чернівці відбувся Міжнародний фестиваль-конкурс народного танцю "Bukovina folk dance". Це професійний конкурс, в якому взяли участь представники Молдови, Румунії та України. Загальна кількість учасників складала приблизно 500 чоловік. Усього продемонстрували близько 40 чудових хореографічних номерів високого рівня. 



11. Свято української вишиванки


   Вишиванка –  не просте вбрання українців. Це святковий одяг! У цьому переконалася 16 травня уся школа.



12. Святкова акція до Дня вишиванки


   Учні 11 класу влаштували 16 травня акцію "Одягни вишиванку", мета якої- нагадати дальничанам про свято української вишиванки, аби кожен одягнув її в цей день.



13. Творчість, народжена святом


   Парад вишиванок надихнув учнів 2-го класу на творчість. Повернувшись до навчання після заходу, вони взялися до проектної роботи: розробили візерунки для майбутніх вишиванок, які обов'язково виготовлять власноруч. 



     У 2018/2019 навчальному році був розроблений план виховних заходів з учнями 1-11-х класів на основі річного плану школи. Діяльність педагогічного колективу була спрямована на виховання компетентної особистості, громадянина України. Виховна робота в школі була спланована за основними напрямками: - ціннісне ставлення до суспільства; - ціннісне ставлення до людей; - ціннісне ставлення до праці; - ціннісне ставлення до мистецтва; - ціннісне ставлення до себе; - ціннісне ставлення до природи.
    Виховну роботу в школі у 2018/2019 навчальному році було спрямовано на реалізацію головної методичної теми: «Виховання високоморального підростаючого покоління, формування громадянина з демократичним світоглядом, , головною особливістю якого повинна бути орієнтація на загальнолюдські цінності». На реалізацію поставлених цілей було сформовано завдання у вигляді конкретних змін у виховному процесі, а саме: створення насиченого виховного простору, який сприятиме створенню, розвитку і забезпеченню ефективного функціонування виховної системи школи; індивідуалізація виховання; формування високого рівня комунікативної культури; створення умов для самовизначення, удосконалення, формування навичок моделювання, прогнозування результатів власної діяльності, для особистісного зростання кожного учня (створення ситуацій успіху та підтримки), його психолого-педагогічний супровід; змістове наповнення програми виховання з урахуванням вікових особливостей учнів; реалізація у процесі роботи особистісно орієнтованого, діяльнісного, системного, творчого та компетентнісного підходів до організації виховного процесу в шкільному та класному колективах; оптимальне поєднання форм організації виховної роботи: індивідуальної, групової, масової; здійснення взаємодії з органами учнівського самоврядування, інтеграція зусиль батьківської громади, правоохоронних органів та установ системи охорони здоров’я; утвердження в свідомості учнів історично притаманних українському народові високих моральних цінностей, спрямованих на засвоєння кращих зразків вітчизняної та світової духовної спадщини; забезпечення духовно-морального розвитку учнів, виховання патріотизму, високої політичної культури та трудової моралі, використання зусиль учнів у суспільно -корисних справах, сприяння утвердженню соціального оптимізму у світогляді; формування національного культу соціально активної, фізично здорової та духовно багатої особистості.
   Головні зусилля було зосереджено на формуванні в учнів ключових компетентостей шляхом підвищення якості освіти. Головною тенденцією виховного процесу в школі була побудова цілісної моделі виховної системи на основі громадянських та загальнолюдських цінностей як орієнтовної для проектування моделі виховної системи у школі. Особлива увага зверталася на створення відповідних психолого-педагогічних умов у школі, які сприяли організації навчально-виховної, позаурочної та позакласної діяльностям, позашкільної освіти, роботі шкільної організації учнівського самоврядування, взаємодії з батьками.
       Система профілактичної роботи щодо попередження правопорушень, шкідливих звичок серед учнів.
     Зараз актуальним стає питання виховання правової культури. З метою підвищення рівня правової освіти та виховання учнівської молоді, стійкого негативного відношення школярів до алкоголю, наркотиків, тютюнопаління, ранньої профілактики шкідливих звичок та правопорушень серед неповнолітніх, повноцінного розвитку дітей і молоді, охорони та зміцнення їхнього здоров’я у школі постійно проводяться виховні профілактичні заходи щодо належного виховання молодого покоління, тому створено певну систему правової освіти та виховання. Робота у цьому напрямку здійснюється згідно нормативно-правовим документам.
   Основними завданнями формування правосвідомості у 2018/2019 навчальному році було: - формування і розвиток у дітей та шкільної молоді міцних переконань і потребу поводити себе згідно з моральними нормами, які склалися в суспільстві; - формування цілісної моральної особистості з розвинутими гуманістичними рисами: доброта, чуйність, милосердя, увага, толерантність, совість, чесність, справедливість, людську гідність, повагу і любов до людей, правдивість, скромність, сміливість, мужність. У школі розроблено наскрізну систему бесід та тематичних годин з морально правового-виховання. Під час виховних годин класні керівники застосовували активні методи роботи, використовували методику колективної творчої діяльності. З метою правового виховання, формування громадянина України, формування громадських та соціальних рис особистості, виховання поваги до державних та національних символів України в школі та класних кімнатах, створено „Куточок Української державності” . Слід зазначити, що куточки  в навчальних кабінетах відповідають віковим особливостям учнів .
  Питання з профілактичної роботи з попередження правопорушень та злочинів серед учнів розглядалися: на нарадах при директорові, на засіданнях методичного об’єднання класних керівників, загальношкільних батьківських зборах, на сіданнях Ради школи.
  Спільно зі службами представники школи проводять рейди щодо виявлення дітей, які пропускають заняття . Ведуться протоколи засідань Ради профілактики. У школі наявні особові справи дітей облікових категорій, де зберігаються відповідні документи, які підтверджують статус дитини, акти обстеження житлово-побутових умов, характеристики, особисті документи опікунів. Обстеження житлово-побутових умов проводиться протягом навчального року 2 рази (у вересні та у січні) та за потреби.
    Необхідно посилити роботу щодо покращення внутрішньої дисципліни серед учнів та особливу увагу приділити учням «групи ризику», продовжити ведення індивідуальної роботи спільно з психологом школи.
   Проводити постійно роз’яснювальну роботу щодо використання мобільних телефонів під час навчально – виховного процесу, дотримання єдиних вимог щодо зовнішнього вигляду учнів, щодо дотримання правил внутрішкільного розпорядку.
    Проаналізувавши стан виховної роботи у 2018 -2019 навчального році, слід зазначити, що класні колективи 1-11-х класів під керівництвом класоводів та класних керівників, за участі класного учнівського самоврядування та при активній підтримці батьків активно долучаються до проведення класних, позакласних та позашкільних заходів різного спрямування. Із задоволенням діти готуються до проведення різних виховних заходів. Особливий інтерес викликає підготовка та участь у благодійних ярмарках, концертах, акціях милосердя, флешмобах, днях учнівського самоврядування, вечорах, святах, шкільних конкурсах художньої дитячої творчості.
     Педагоги закладу докладають багато зусиль, щоб виховати справжніх громадян України, людей, спроможних увійти у нове життя та йти обраним шляхом.


Робота шкільного музею
 «Нас вибрав час…»
у 2018 – 2019 рр.

Жовтень – 1. Екскурсії до шкільного музею для учнів 5-6-х класів (учні-екскурсоводи  9-го класу).

                    2. Козацька гра-змагання «Наймужніші» до Дня захисника України (7-8 кл.)

               3. Екскурсія до шкільного музею учнів 7-8-х кл. (Докладне ознайомлення з   експозицією «Герої сучасної України».

                    4. Пам’ятна  лінійка до Дня визволення України від фашистських загарбників
            (Відповідальні за проведення лінійки учні 9-го кл.; використовувалися
експонати з музею).

Листопад – 1. Екскурсія до шкільного музею, присвячена Дню Гідності та Свободи
                        (для учнів 5-8 кл.; відповідальні: 9-10 кл.).
                       
    2. Поповнення музею новим експонатом ( повсякденна форма офіцера ЗСУ зразка  1992-2017 років),
      подарунком від Шила Павла Олександровича, який проходить службу у Генштабі ЗСУ. …

Грудень  – 1. Патріотичний квест до Дня Збройних Сил України
        (Організували й провели з учнями 5-10-х класів учні 11-го класу;
використовувалися експонати з музею).

Січень  – 1. Початок роботи над створенням нової експозиції у шкільному музеї
              «Україна Незалежна» (Залучено учнів 11-го класу:
                  Цісар Дарина зробила альбом «Незалежна Україна»,
      стіннівку «Президенти незалежної України»,
                      Дволітко Анна подарувала музею атрибутику часів
Помаранчевої Революції ).

Лютий – 1. Лінійка до Дня пам’яті воїнів-афганців. 2. Запрошення до шкільного музею гостей-афганців (експозиція «Нас вибрав час…»).

Березень – 1. Вчитель історії Каліщук О.О. створила фотостенд «Воїни-земляки,
                 що полягли на фронтах Другої світової війни» для поповнення
експозиції «Друга світова війна».

Травень  -- 1. Екскурсії до шкільного музею, присвяченні Дню пам’яті
                        та примирення  та Дню Перемоги.
                 
                    2. Урочиста хода вчителів та учнів школи до пам’ятника загиблим
                         воїнам  9 Травня ( з використанням  портретів воїнів-земляків).


Комментариев нет:

Отправить комментарий