четверг, 18 октября 2018 г.

Казкотерапія

    Одного дня фойє Дальницької школи перетворилось на глядацьку залу, адже у ньому  зібрались юні театрали. Учні 1 класу мали змогу переглянути невеличкі лялькові сценки за творами В.О.Сухомлинського. 

Як відомо,  складовими здоров'я, крім фізичного, є психологічне та духовне здоров'я. А українська педагогіка давно визнала твори видатного науковця такими, що мають психотерапевтичний ефект. Казкотерапія – термін, що з’явився порівняно недавно. Для одних це лікування казками, для інших – форма корекційної роботи, для когось – засіб передачі основних знань про життя. А Сухомлинський називав казку одним  із ефективних засобів розвитку творчого мовлення дітей. За його словами, казка, гра, фантазія – животворне джерело дитячого мислення, благородних почуттів і прагнень, які народжуються в душі дитині під вираженням казкових образів, стимулюють потік думки, який пробуджує до активної діяльності мозок . Учений зазначав, що під впливом казкових образів дитина вчиться мислити словами. Отже, В.О. Сухомлинський був переконаний, що без казки – живої, яскравої, що оволоділа свідомістю і почуттями дитини, – немислимо уявити дитячого мислення і дитячої мови.
  Виставу для першокласників підготували учні 5-А класу під керівництвом вчителя зарубіжної літератури  Пацар М.В.

                                
    Артисти вразили виконанням своїх ролей : це було дуже  емоційне, яскраве, майстерне  перевтілення. Постановка дійсно пройшла на високому рівні.

     Після вистави учням 1-го класу запропонувли самим спробувати проявити свої артистичні здібності .  Першою взялася за справу Жакова О. Вона на ходу придумувала казку та передавала інтонаційно переживання своєї героїні-ляльки. Лисичка, за її розповіддю, шукала друзів. Це швидко вдалося зробити , бо у дівчинки багато друзів у класі, які прийшли зі своїми героями їй на допомогу. Цей експромт найбільше потішив, мабуть, дорослих глядачів - вчителів, які щиро раділи тому, що такі талановиті наші першачки!

 
    Діти переконалися, що такий театр можна створити самим у майбутньому, доповнити його ляльками, виготовленими власноруч.  Цей вид діяльності цікавий, креативний, захоплюючий, розвиває підприємницькі задатки.
     Дякуємо Пацар М.В., яка блискуче справилась з роллю режисера,   та артистам:   Бабєнцову Д.,  Заяць Р., Надвоцькому М., Слободниченко К. 

1 комментарий:

  1. Дякую, Пацар Мальвіні Володимирівні та учням 5 класу, за організацію цієї чудової вистави, я, як мати першокласника повідомляю, діти були просто в захваті 👍

    ОтветитьУдалить