четверг, 25 октября 2018 г.

Семінар, що змусив замислитись

  18 жовтня на базі науково-методичної лабораторії математики кафедри природничо-математичної освіти та інформаційних технологій відбувся семінар для вчителів математики та керівників методичних об'єднань на тему: "Використання сучасних технологій для формування та розвитку математичних та змістових компетенцій". 



  У ході семінару було порушено ряд болючих питань, пов'язаних з  викладанням математики: зменшення кількості годин у старших класах, скасування академічного рівня викладання математики, введення обов'язкового  тестування з математики. Це  коло  проблем, які не сприяють підвищенню рівня знань дітей з цього предметаРадує те, що математику залишили як окремий предмет, а не як частину інтегрованого курсу. Зокрема, заступник Міністра освіти Павло Хобзей, який за фахом є математиком, зауважив, що вивчити математику інтегровано неможливо.
    Як же вчителю підготувати дітей до ЗНО? Грінчук В.В. зазначила, що готувати дітей треба вже з п'ятого класу. Не віддавати перевагу додатковим платним послугам з підготовки до ЗНО.
    Вражає рівень математичних знань молоді. Під час ЗНО діти не впоралися із завданнями на скорочення дробів, розв'язанням нерівностей тощо. Необхідно навчити дітей працювати із завданняи на відповідність, адже їх кількість збільшилася порівняно з попередніми роками.
   Вчителі обговорили, на які теми треба звернути увагу під час підготовки до ЗНО. Приємно було слухати колег, які є професіоналами своєї справи. Вони запропонували літературу, яка допоможе вчителю здійснити якісну підготовку до іспиту.
    Під час методичного тренінгу всі мали можливість навчитися розробляти компетентнісний урок. Звичайно, що такі уроки не будуть  проводитись кожного дня. Але під час узагальнення знань вони здатні показати практичну значимість математики, виховати в учнів стійкі норми життя (економії, заощадливості, дбайливого ставлення до природи тощо).
   На допомогу вчителям, що викладають у 10 класі, учасники семінару отримали посилання на блог, де розміщені тематичні контрольні роботи для першого семестру.
   Якщо комусь цікаво детально ознайомитися з досвідом творчо працюючих вчителів математики і отримати матеріали семінару, тисніть на це посилання https://od-iuv-math.blogspot.com/ і отримуйте корисну інформацію.
     Н.В.Цісар, учасник семінару

Комментариев нет:

Отправить комментарий