суббота, 2 февраля 2019 г.

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь



    Близько півтори сотні  держав  підписали конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою Рамсарська конвенція за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані).
    Заходи, які проводять у Всесвітній день водно-болотних угідь, покликані привернути увагу громадськості до цінності водно-болотних угідь.
                                 


     Водно-болотні угіддя є ресурсом, який має велике соціально-економічне,  культурне та наукове значення, і їх втрата є непоправною шкодою. 
    Збереження запасів прісних вод, їх очищення та фільтрація, поповнення водоносних горизонтів та створення сприятливих умов проживання різноманітних видів флори та фауни, запобігання негативним змінам клімату – саме в цьому їхня основна цінність.
   Учитель географії Дальницької ЗОШ Зубенко Н.Д.  приділяє велику  увагу цьому питанню. Так, 1 лютого було проведено захід для учнів 5-7 класів                  ( допомагали вчителю  Волонтір Н. та Сердюченко В., учениці 9 кл.). Діти  дізналися , що  найбільше болото у світі знаходиться в заплаві річки Амазонки. Називається воно Пантанал,   що з португальської так і перекладається- «волога низовина, болотиста низина». А найбільшим болотом України вважають болотний масив Кремінне на межиріччі Льви і Ствиги та в долині Льви в Ракитнівському та Сарненському районах Рівненської області. Загальна площа масиву 35 тис. га.
    Наталія Дмитрівна розповіла учням  про структуру боліт . Діти дізналися, що у 70-х  роках ХХ ст.  проводилося активне висушування боліт. Унаслідок цього почали зникати та пересихати річки.  Відео «Користь та шкода води у природі» вразило школярів  найбільше. З жахом в очах вони спостерігали за кадрами фільму, у якому величезна хвиля змиває все на своєму шляху. 
Не забули, звичайно, згадати і правила поведінки на болотах.
 Дякуємо Наталії Дмитрівні за цікавий та пізнавальний захід.




Комментариев нет:

Отправить комментарий