пятница, 22 февраля 2019 г.

День рідної мови

   У світі налічується близько шести тисяч мов. Українська серед них- ніби запашна квітка в чудовому букеті. "Шануймо розмаїття мов - бережімо українську мову!" Під таким гаслом у Дальницькій ЗОШ пройшов День рідної мови.




  Любов до мови розпочинається з учителя. Кожного разу переконуємося   в цьому, спостерігаючи за роботою творчої майстерні вчителів української мови та літератури нашої школи. Небайдужі, вимогливі до себе і своїх вихованців, закохані у світ українського слова, вони наповнюють свою роботу настроєм, думкою про майбутнє і  впевнені, що лише спільними зусиллями можна зробити багато. Отож, усі разом взялись за організацію заходів до Дня рідної мови і створили справжнє свято.

  Напередодні свята бібліотекар  Бліняєва Ю.І. оформила у фойє школи тематичну виставку.
   Ще до канікул учні 5 - 9 класів  написали на уроках тематичні диктанти про красу рідної мови, її багатство, унікальність та значення для народу. Згадаймо слова Ліни Костенко:"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". Вони не повинні стати пророчими для українців! 


                     
    21 лютого вчителі запросили учнів до школи взяти участь у мовознавчому квесті "У царстві рідної мови". 
   Спочатку переглянули зворушливий відеоролик про Україну та послухали вірші про рідну мову у виконанні учнів молодших та середніх класів.



               


         







      А потім почалась пізнавально-пошукова  гра. Квест відбувався у приміщенні школи. Учні розділились на три команди, обравши координатора гри у кожній. 



   Команди отримали маршрутні листи, які заповнювали в процесі гри. За підказкою учасники гри мали знайти спочатку кабінет, у якому на них чекало завдання, а потім якомога швидше виконати і саме завдання:пояснити значення фразеологізмів, перекласти слова з російської українською, розгадати жартівливі мовознавчі загадки тощо.


  Із завзяттям та спортивним азартом рухались гравці від станції до станції і за годину  команди впорались із завданнями. 













 Усі учасники квесту отримали від організаторів солодкі медалі, подякували один одному та вчителям за гру і веселі та натхненні власним успіхом зробили чудове фото на пам'ять.









Комментариев нет:

Отправить комментарий