понедельник, 25 февраля 2019 г.

Прикметники, які лікують душу

  25 лютого Власова В.О.  провела відкритий урок  української мови в шостому класі на  тему: "Узагальнення знань з теми "Прикметник" ". Цей день виявився особливим у календарі: 25 лютого 1871 року народилась народна поетеса - Леся Українка. Не випадково на уроці української мови говорили саме про неї:  ця жінка знала силу слова.  Вірші, які вона писала, давали їй силу боротися з важкою хворобою.


   Читаючи твори Лесі Українки, діти переконалися в  дивовижності прикметників-епітетів, які вживала письменниця, передаючи красу природи. Улюбленими квітами  Лесі були ромашки. Вероніка Олександрівна запропонувала послухати, як описували інші письменники цю дивовижну квітку. Переконалися, що художній опис  має перевагу над науковим. Прикметники здатні творити дива. 
   За допомогою різноманітних творчих форм роботи вчителю вдалось повторити теоретичний матеріал з теми "Прикметник". Діти складали мовне портфоліо для цієї частини мови. Назвали   адресу проживання прикметника-  "Морфологія". А ще дізнались, що прикметник  мріє бути неперевершеним художником українського слова.
   Легко впоралися шестикласники із завданням "Закінчити речення". Вони знають  визначення цієї частини мови, на які питання відповідає прикметник, як змінюється. У вправі "Лінгвістичний експеримент" спробували відновити вислів про мову, дібравши відповідні прикметники з довідника. Прослухали "Поради лікаря", з яких дізналися про прикметники, які треба вживати для поліпшення здоров'я. І вправа "Світлофор" допомогла перевірити знання учнів з теми: якщо вони чули правильне твердження, то підіймали кружок зеленого кольору, якщо твердження не відповідало дійсності- червоний, якщо сумнівалися - жовтий. 
   Урок допоміг  учням переконатися, що українське слово (зокрема вдало підібраний прикметник) здатне вгамувати душевний біль, допомагає позбутися поганого настрою та відчуття самотності. Тож беріться  за перо в лихі життєві хвилини і пишіть вірші!




Комментариев нет:

Отправить комментарий