суббота, 1 декабря 2018 г.

А вода - це справжнє диво!

  Стартував дванадцятий тиждень навчання  вихованців Нової української школи. Цей тиждень для наших першокласників став загадковим, адже на них чекали незабутні "Пригоди крапельки". 


   Цікаво, що вигадала Бєлоусова Т.М. для своїх учнів? Чим цього разу дивувала їх? 
     Так склалося, що початок тижня виявився дощовим. Тому Таїсі Миколаївні "організувати зустріч" дітей з дощовими краплинками було не важко: ось вони, стікають по віконному склу, стрибають наввипередки в калюжі, барабанять по даху. А  дітям  необхідно було дізнатися, де живуть  краплинки і як народжуються.
    Малюки, не довго думаючи, зробили припущення, що краплинки живуть у воді. Тоді вчитель запропонувала  сісти в автобус і поїхати в гості до річкових, ставкових та морських краплин. 
      Перша зупинка відбулася біля річки Барабойка,  два береги якої з'єднав новий величний міст- окраса села Грибівка. Дітям було запропоновано завдання: описати краплинки, які живуть у річках. "Холодні, каламутні",-вигукували вони. І так стало сумно: чому краплинкам судилося перетворюватися з прозорих, джерельних, смачних у брудні річкові потоки?




      А далі першокласників вже чекали ставкові краплини. "Чим вони відрізняються від річкових?"-запитала Таїса Миколаївна. А щоб дітям було легше здогадатися, вона запропонувала поспостерігати за нерухомою соломинкою, яка плавала на поверхні ставка. Швидко всі здогадалися, що в ставку стояча вода, тому і назва водойми така. Вчитель розповіла, що частими гостями ставка є лебеді, які виводять у цих місцях своє потомство. 


       Звернули увагу і на сміття, яке викидають люди.  Поговорили про таке безгосподарське ставлення до природи. 
   Та ось водій автобуса вже везе дітей до моря. Безмежний морський простір викликав особливі почуття. Вчитель запропонувала прислухатися до моря. Здавалося, що воно зітхає й обурюється. Вода ніби попереджала про наближення активного циклону й ускладнення погодних умов, про які повідомив напередодні гідрометцентр.



     Надихавшись на повні груди цілющого повітря, усі вирушили  назад, до школи. Ми звернули увагу, як гарно вплинула на дітей морська прогулянка: їхні щічки порожевіли, очі  яскраво засвітилися. Шум прибою розслабив, наповним спокоєм їхню душу та тіло. Навчальний процес перетворився на справжній профілактично-оздоровчий захід. Шановні батьки, хочеться й до вас звернутись із проханням. Ми живемо біля самого моря, до якого влітку їдуть з усіх-усюд туристи, батьки везуть дітей на оздоровлення. Влаштовуйте своїм дітям частіше прогулянки морським узбережжям у будь-яку пору року. Адже морське повітря таке корисне, а споглядання мариністичних пейзажів так гарно впливає на психіку дитини.
   
    Гадаємо, що наші вихованці не забудуть цю подорож ніколи. А ще ніколи не кинуть пляшку чи папірець на березі річки чи моря, а виростуть з почуттям відповідальності за довкілля і у майбутньому робитимуть усе, щоб краплинки, до яких ходили в гості в дитинстві, "жили" у своїх чистих домівках.







1 комментарий: