вторник, 29 января 2019 г.

Пам'яті тридцяти

   Про цей музей просто неба, що знаходиться у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області, знає , мабуть, не кожен українець. Мова йде про меморіальний комплекс "Пам'яті героїв Крут", до складу якого входить монумент битви під Крутами, символічна могила-курган, каплиця, озеро у формі хреста, музейна експозиція, розміщена в семи старих залізничних вагонах, подібних до тих, у яких їхали на фронт учасники бою. Ось саме ці вагони вражають найбільше. Той поїзд їхав у пекло, віз молодих хлопців, найменшим з яких було по 15-16 років, на вірну смерть...Цікаво, які думки народжувалися в їхніх головах?







  Учитель історії Каліщук О.О. запропонувала нашим десятикласникам, ровесникам загиблих під Крутами юнаків, записати на символічних зображеннях цих  "вагонів смерті" те, про що могли думати молоді герої.  Читаєш ці записи - і серце починає битися сильніше:так тривожать душу ці слова.


   
      
"Господи Милосердний, молюся за рідну Україну. Бережи мій народ!", "Дуже  хочу побачити любу матусю, тата, кохану востаннє...", "Невже це все? Кінець? Ще стільки всього ми могли зробити...", "О Боже! Я не хочу вмирати! Я ще такий молодий! Я хочу жити!"
Схвильовані тим, про що писали, десятикласники завітали з усним журналом до учнів 7-9 класів, розповіли про історію битви під Крутами, підкреслюючи її значення в боротьбі українського народу за незалежність. Змусив замислитись також ще один зворушливий факт, про який розповіли учні 10 класу. Один з учасників битви, Григорій Піпський із Старосамбірщини, перед розстрілом першим почав співати " Ще не вмерла України...". Інші студенти швидко підхопили пісню. Маємо надію, що під час виконання Гімну України діти будуть ще більш усвідомлено сприймати його текст, розуміючи, що слова   "душу й тіло ми положим за нашу свободу" стосуються й загиблих під Крутами.
     А учнів старшої школи запросили до   місцевого Будинку культури для перегляду документального фільму "Крути", який нагадав про іншу кінострічку - фільм  "Битва за Донецький аеропорт". І дійсно, неможливо не провести паралель між подіями 1918 року і тими, які ми всі переживали у 2014-2015 роках, коли щодня чули з новин про неймовірну боротьбу наших кіборгів за цей стратегічний об'єкт. І Крути, і Донецький аеропорт стали символом незламності у боротьбі українців за волю й незалежність.
  





Комментариев нет:

Отправить комментарий