понедельник, 28 января 2019 г.

Ніколи більше...

    Людський біль, катування, страждання, жахливі смерті... Жертвам Голокосту доля приготувала саме це. Про те, що переживали ці люди, не можна читати і чути без сліз та душевного болю. Але про це необхідно говорити  нашим дітям, щоб пам'ять не давала забути про страшні сторінки історії людства. Це нагадування про  помилки, яких ми не маємо права допустити більше в майбутньому.



     Вшанували пам'ять жертв Голокосту і в нашій школі. У коридорі, на видному місці,  бібліотекар школи Бліняєва Ю.І. оформила стенд "Нацистські  табори смерті". Матеріали стенду - це страшні цифри (кількість розстріляних, закатованих у концтаборах), за якими людські життя і долі. А ще розповіді про праведників народів світу - людей, що, ризикуючи власним життя, рятували євреїв, серед яких було дуже багато дітей. Саме завдяки тим, хто вижив у цьому пеклі, людство дізналось про усі звірства фашистів, зокрема про досліди, які проводили з дітьми, медичні експерименти.
    З усного журналу, який підготували учні 11-го класу та вчитель історії Каліщук О.О., усі дізналися, що нацисти намагалися стерти з лиця землі все, що стосувалось єврейської нації: знищували синагоги, руйнували підприємства, лікарні, школи. 




                                  
   Кількість жертв Голокосту вражає. Учні розповіли, що лише в с.Богданівка  Одеської області їх було понад 50 000, а в Дальнику-18 000. Та найбільше смертельне урочище-це Бабин Яр, у якому загинуло 100 000 людей.
  Віримо, що діти,  очі яких  наповнилися слізьми, коли вони слухали старшокласників, ніколи у житті не знатимуть такої біди. "Ніколи більше" ... Такі слова викарбувано на одному з пам'ятників жертвам цього страшного геноциду. Тож пам'ятаймо їх, як заповіт.








Комментариев нет:

Отправить комментарий