пятница, 18 января 2019 г.

Незабутній тиждень захоплень

     Цікаво, що відбувається у світлиці учнів Нової української школи? Чим сьогодні зайняті школярі, які проблеми вирішують?
    Виявилось, що діти з радістю повернулися після веселих зимових канікул  у коло друзів. Під час ранкових зустрічей вони один поперед одного ділилися своїми враженнями про відпочинок.  Тож запланований тематичний тиждень " Світ захоплень" абсолютно відповідав настроям дітей.


    Класний керівник Бєлоусова Т.М. запропонувала учням розповісти про улюблені справи, якими вони займалися під час канікул, про свої хобі. Вислухавши всіх, Таїса Миколаївна запропонувала протягом тижня детальніше розповідати про світ своїх зацікавлень і уподобань .  Крім цього, віднайти для себе нове захоплення. 



   Невеличка бесіда на тему "Як знайти для себе нове захоплення?" допомогла дітям зрозуміти, з чого треба починати. Прочитавши на стіні слів назви захоплень, кожен для себе визначив уподобання, в якому він хотів би себе випробувати.


 Та вчитель вирішила ускладнити дітям завдання й  запропонувала  продемонструвати свої здібності в музиці. Тому всі вирушили до кабінету Буділовської Т.Д., учителя музичого мистецтва.
     Тетяна Дмитрівна розклала на столі велику кількість різних інструментів: маракаси, дзвіночки, бубон, губну гармошку тощо. Кожен обрав для себе інструмент і почав створювати звуки. Згадалась байка Крилова "Квартет". Діти зрозуміли, що навчитися грати на інструментах дуже важко. Для цього необхідна допомога музикантів. Тетяна Дмитрівна запропонувла  створити звуки під ритм української пісні. Одразу відчувалось, у кого гарний музикальний слух. Таким діткам, зазвичай, пропонують відвідування музичної школи. Проте іншим не слід засмучуватися. Навчитися грати може будь-хто. Просто для цього необхідно буде додати більше зусиль. 


   Після невеликої музичної розминки всі пішли на танцпол. Таїса Миколаївна вирішила випробувати своїх вихованців у хореографічому мистецтві. 
   На першому курсі педагогічного університету студенти відділення "Хореографія" повинні на одному з іспитів продемонструвати вміння виконувати та створювати хороводи. Тож першокласникам запропонували виконати хоровод (а чим вони гірші за  студентів !). 

  Ви знаєте, танцювати вміють і люблять набагато більше дітей! А коли вони роблять це з усмішкою - це стає головною складовою вдалого танцю. Приємно, що багато першачків уже відвідують хореографічний  гурток. Тому виглядали, як справжні хореографи.


   На наступний день учитель запропонувала першокласникам виконати вправу "Ми-творці іграшок", щоб перевірити вміння дітей конструювати. Для цього учням необхідно було принести конструктори і створити цікаву іграшку для друга. Чого тільки не підказувала фантазія дітей! А дівчатка  сконструювали справжній ландшафтний парк (мабуть, проект майбутньої зеленої зони відпочинку на території школи). 


    "Цікаво, чи всі захоплення корисні?"-запитала Таїса Миколаївна своїх вихованців. Діти вміють розрізняти корисні і шкідливі звички, пояснювати їх вплив на людину, на її безпеку, здоров'я, добробут. Хоча, на превеликий жаль, у наш час не конструктори, а телефони та комп'ютери все більше  полонять  учнів...



 





   Приємно, що одним із захоплень дітей є читання. Вони вільно читають  і вміють висловити свою думку щодо написаного.  
   Працюючи над цією темою протягом тижня, Таїса Миколаївна вчила своїх учнів висловлюватись,  вміти  слухати й поважати думку співрозмовника.


    Світ знає приклади з життя відомих людей, коли їхні дитячі захоплення визначили у майбутньому професію  та допомогли досягти  успіху в житті. Діти оцінили  свої можливості, визначили риси, якими відрізняються від інших і які надають їм неповторності. І попросили Таїсу Миколаївну відвідати урок фізичної культури, на якому вони захотіли продемонструвати свої спортивні досягнення. Тож чекайте у наступних рубриках інформацію про спортивні захоплення учнів 1 класу.


P.S. У кінці робочого дня я випадково зустріла Таїсу Миколаївну, яка несла в руках торбинку з набором різних розвивальних ігор. Вона розповіла, що йде готувати для своїх вихованців чергові "фокуси". І розумію, що спати ця жінка ляже пізно. Адже ці "фокуси"- то титанічна робота, яка перетворить її вихованців у дослідників, творців, цікавих особистостей.
Цісар Н.В., директор школи.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий