вторник, 15 января 2019 г.

Відродження традицій і звичаїв українського народу


     Зима-найкращий період для відродження давніх батьківських традицій різдвяно-новорічних святкувань. Одна з них-пісенна традиція зі звичаєм колядування. Учні та вчителі Дальницької школи вирішили нагадати всім саме про неї.



    Причепуривши коня, прибравши  бричку, виготовивши зірки, вивчивши гарні колядки, вірші, вітання, пов'язавши яскраві хустки дівчатам та одягнувши козацькі шапки хлопцям, колядники вирушили в дорогу. Веселого настрою додавали музики, які підсилювали звучання пісень грайливими переливами баянів.


     Дивувало, з якою радістю люди зустрічали дітей, що своїми колядками прославляли народження Ісуса Христа, бажали блага сім'ї та дому. У день Святого Василя прийнято виконувати "посівалки", тому хлопчаки не шкодували зерна. Щедро посипали господарів пшеницею, промовляючи слова-побажання.
   Вже традиційно, багато років поспіль, у різдвяні свята школярі заходять до Дальницької сільської ради. Тепло зустріли  працівники сільської ради колядників. Діти потішили Крутюка С.І. та його колег душевним виконанням колядок, за що отримали подарунки. Сергій Іванович не міг стримати своїх емоцій: його теплі батьківські обійми та щирі  слова подяки стали свідченням цього.  Ідеї щодо  відродження українських традицій він завжди підтримує і робить все для того, щоб майбутні покоління зберегли красу та велич  цих звичаїв у  своєму серці й передали  нащадкам.



     А далі зазирнули до току, де колядників чекав Клец С.С. зі своїми колегами. Якою ж радістю  світилися очі господаря! Такого дійства він точно ще не бачив: з брички повистрибували діти, учителі, усе супроводжувалося  веселими звуками баяна та гучним брязкотінням дзвіночків, маракасів, бубна.
    Зазирнули  і до амбулаторії. У цей час у закладі було дуже багато людей, які прийшли на консультацію до лікарів. Як доречно було побажати всім пацієнтам гарного здоров'я! А головному лікарю Плохотнюку П.В. побажали, щоб було менше в нього роботи: нехай усі будуть здорові. 
    Гостинність дальничан вражала. Сім'ї Савельєвих, Шинкаренків,  Умріхіних, Ткачевих із задоволенням запрошували до своїх помешкань колядників. Уважно прислухалися до кожного слова, підспівували, прославляючи Бога.
    Не забули діти й про своїх учителів та вихователів. Зайшли до дитячого садочку, де їх люб'язно чекала Матківська О.С. зі своїми робітниками. У початковій школі  співати було легко: діти знали слова колядок, тому із задоволенням підспівували . 
    Залишається лише порадіти, що 14 січня стало чудовою нагодою  для дальницьких школярів привітати зі святами односельців. А ще цей день залишиться у спогадах дітей, якими вони обов'язково ділитимуться зі  своїми нащадками.



P.S. Приємно, що після цього дійства люди стали телефонувати і запрошувати нас до себе. Ми пообіцяли, що наступного року обов'язково відвідаємо всіх бажаючих і ще краще виконаємо цей насправді благословенний обряд.



Комментариев нет:

Отправить комментарий